Hoe gezond is jouw nieuwbouwhuis?

27 mei 2019

Over de vloer, inrichting en keuken van je toekomstige nieuwbouwhuis denk je vaak al in een vroeg stadium na. Maar heb je ook al eens stilgestaan bij een gezond binnenklimaat in je woning? 

Uit onderzoek blijkt dat de Westerse mens zo'n 90% van de tijd binnen zit. Om deze reden is een gezond binnenklimaat extra belangrijk. We geven je 4 tips:

1. Voldoende daglicht 
Daglicht heeft veel invloed op je humeur. Zorg daarom voor voldoende ramen, met name in de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt. Als je vindt dat je nieuwbouwwoning over onvoldoende daglicht beschikt, kun je een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer, voorzien van een lichtkoepel of de slaapkamer/zolder van een dakkapel. 

2. Frisse lucht
Ook frisse lucht speelt een belangrijke rol als het gaat om gezond en comfortabel wonen. Zorg daarom dat elke ruimte in huis is voorzien van een raam dat open kan. Daarnaast worden veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig voorzien van een ventilatiesysteem. Ook hierdoor krijg je extra zuurstof in huis. 

3. Planten in huis
Planten mogen we natuurlijk niet vergeten. Planten zorgen op een natuurlijke manier voor extra zuurstof in huis en soms ook voor luchtzuivering. 

4. Slimme inrichting
Door je bureau of eettafel voor het raam te zetten, houd je je hersenen een beetje voor de gek en stimuleer je toch een beetje het buitengevoel terwijl je binnen bent.