Vijf stappen naar een zomers terras

05 april 2024

Moet je nog aan de slag met de achtertuin van jouw nieuwbouwwoning? Dan is nu het moment om te starten met de aanleg van jouw terras, zodat jij hier straks in de zomer heerlijk kunt genieten. De volgende stappen helpen je op weg.

Ontspannen met een kopje koffie in de zon of met vrienden/familie genieten van een gezellige barbecue; hiervoor is het terras in jouw tuin de ideale plek. Je wilt natuurlijk het liefst dat je terras een mooie uitstraling heeft, maar uiteraard moet deze ook functioneel zijn. De volgende stappen zijn het beginpunt voor jouw zomerse terras.

Inspiratie opdoen
Het kan moeilijk zijn om helemaal vanaf scratch te beginnen, maar er zijn gelukkig verschillende apps en websites waar je inspiratie kunt opdoen. Gebruik deze inspiratie om te kijken wat je mooi vindt qua tegels/bestrating, overkappingen, planten, vijvers, vlonders, muurtjes meubels, zonwering en andere tuindecoratie. Vergeet daarbij ook de verlichting niet. Bewaar alles wat je mooi vindt, maar houdt daarbij wel de mogelijkheden voor jouw achtertuin in je achterhoofd.

Bepaal het budget
Nadat je ideeën hebt verzameld is het belangrijk om het budget te bepalen. Wat wil je maximaal besteden? Zodra je dit weet kun je dit budget onderverdelen in de volgende punten: grondwerkzaamheden, de bestrating, de planten, de arbeidskosten, een tuinset en de verdere aankleding. Calculeer ook een deel voor eventuele extra’s. Prioriteer eventueel welke punten je eerst wilt aanpakken en welke eventueel later kunnen.

Maak een grof ontwerp
In de volgende stap kun je aan de slag met een grof ontwerp. Bepaal de vorm en afmetingen van het terras en de plek waar je de tuinmeubels wilt plaatsen. Zorg er wel voor dat het terras in verhouding is tot de rest van de tuin, maar ook dat er rondom de tuinmeubels genoeg ruimte is om te lopen. Bedenk ook alvast wat voor betegeling je wilt, waar eventuele plantenbakken komen te staan en waar je verlichting wilt plaatsen.

Het uitwerken van je schets
Nu je een grof ontwerp hebt gemaakt, kan het schetsen beginnen. Er zijn online schetsprogramma’s die je kunt gebruiken, maar je kunt ook een schets laten maken door een tuinexpert. Met deze uitwerking krijgen jouw ideeën steeds meer vorm, wat een mooie basis vormt voor het uitvoeren van het plan.

Voorbereiden en planning maken
Nu het plan klaar is, is het tijd voor de planning en de voorbereiding. Maak een inschatting van de uit te voeren werkzaamheden en schaf de gereedschappen aan die nodig zijn. Bestel ook alvast de benodigde materialen en de tuinmeubels, aangezien hier vrijwel altijd levertijd op zit. Bepaal ook welke werkzaamheden je zelf kunt/wilt uitvoeren of waar misschien hulp van een hovenier voor nodig is. Maak op basis van de levertijden en werkzaamheden een grove planning wanneer je wilt starten en verwacht jouw nieuwe terras af te ronden.

Succes met het creëren van jouw zomerse terras!