Kijk- en inmeetdagen bij nieuwbouw: wat kun je verwachten?

05 juli 2024

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht, dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot je de sleutel krijgt. Tot de oplevering organiseert de aannemer (vaak) kijk- en inmeetdagen: een mooie manier om de bouw van je woning te volgen. Wat kun je van deze dagen verwachten?

Kijkdagen: een blik op de bouwplaats
Om veiligheidsredenen mag je niet zomaar de bouwplaats van een nieuwbouwproject betreden, maar tijdens kijkdagen krijg je de mogelijkheid om toch een kijkje te nemen. De frequentie van deze kijkdagen varieert per project, maar zijn meestal eens per maand of eens per twee maanden (minder vaak komt ook voor). Op deze dagen kun je alvast jouw toekomstige woning bezichtigen en zien hoe de bouw vordert.

Inmeetdag: voorbereiden op de inrichting
Tegen het einde van de bouw wordt een inmeetdag gepland. Dit is hét moment om leveranciers mee te nemen om bijvoorbeeld de keuken, de vloer of de raambekleding in te meten. Zo weet je zeker dat alles straks perfect past.

Neem je een bouwkundige mee?
Voor de kijkdagen en de inmeetdag is het niet nodig om een bouwkundige mee te nemen, omdat jouw nieuwe woning dan nog niet volledig af is. Is het tijd voor de definitieve oplevering, dan kan het wel verstandig zijn om een bouwkundige in te schakelen. Deze kan de woning grondig controleren op eventuele gebreken.

Handige tips voor een kijk- en inmeetdag
Kijk- en inmeetdagen zijn niet alleen leuk, maar ook ontzettend nuttig. Met de volgende tips haal je het meeste uit je bezoek:

- Check de plattegrond: Neem je plattegrond mee en check of alle wijzigingen juist zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld de positie van de stopcontacten.
- Meer- en minderwerklijst: Zorg dat je de meer- en minderwerklijst bij je hebt en controleer of alles klopt.
- Lichtinval: Kijk hoe het licht in de verschillende kamers valt. Dit kan je alvast helpen bij het maken van kleurkeuzes voor je toekomstige interieur.
- Inrichting: Ben je in je hoofd je woning al aan het inrichten? Gebruik de kijkdagen en inmeetdag om te meten of alles past zoals je wilt. Vergeet dus ook zeker je rolmaat niet!
- Leg vast: Neem je telefoon of camera mee om foto’s en filmpjes te maken van eventuele gebreken of dingen die je wilt onthouden.

Stap voor stap naar je nieuwe thuis
Met deze tips ben je goed voorbereid op de kijk- en inmeetdagen. Iedere stap brengt je dichter bij de verhuizing naar jouw droomwoning. Geniet van dit proces en maak er wat moois van!