Wat betekent 'behangklaar' eigenlijk?

16 april 2024

Je leest het vaak bij nieuwbouwwoningen: behangklaar. De wanden in jouw aanstaande woning worden behangklaar opgeleverd, de eindafwerking komt voor rekening van de koper. Maar in wat voor staat tref je behangklare muren eigenlijk aan?

We nemen je mee, zodat je straks de juiste keuzes maakt betreft jouw muren. Zo wordt jouw droomwoning precies zoals je had verwacht.

Behangklaar
De naam impliceert het al: de muren zijn klaar voor behang, maar niet voor schilderwerk. Behangklaar betekent echter niet dat je decoratief behang op de muren kunt plakken. Bij het behangklaar opleveren van muren zijn oneffenheden namelijk nog toegestaan, zoals bultjes en ruwe plekken op de muur. Plak je hier decoratief behang op, wat vaak vrij dun is, dan heb je kans dat je de oneffenheden nog ziet. Daarom is het aan te raden om de muren met dikker behang, zoals glasvezelbehang, te behangen of af te werken met pleisterwerk. Glasvezelbehang zou je, als je wilt, daarna ook kunnen verven.

Sausklaar
Woningen kunnen ook sausklaar worden opgeleverd. Dit wordt soms als meerwerk aangeboden. De behangklare wand krijgt dan een dunne gipslaag eroverheen, waardoor oneffenheden weggewerkt worden. Bij een sausklare muur heb je een mooie, gladde muur welke gereed is voor spuitwerk, verf of decoratief behang.

Tip: bouwvocht verwijderen
Een nieuwbouwwoning kan wel tot 4.000 liter bouwvocht bevatten. Voordat je begint met behangen of verven, is het verstandig om het bouwvocht uit je woning te krijgen. Je wilt immers geen afgebladderd of kromgetrokken behang. Het verwijderen van bouwvocht doe je door je woning stapsgewijs te verwarmen (iedere week een paar graden erbij), goed te ventileren of het mechanische afzuigsysteem in je woning op verhoogde stand te zetten. Let erop dat je het vocht niet te snel verwijdert, waardoor er scheuren in de muren kunnen ontstaan.