Echo in huis? Zo verbeter je de akoestiek in huis

15 juli 2022

Heb jij toevallig een betonnen vloer liggen? Of heb je geen idee waarom, maar heeft jouw woning nog steeds een kleine galm, wat op den duur op de zenuwen kan gaan werken. Wij geven je enkele tips om de echo in je woning naar een aangenaam niveau te krijgen.

De akoestiek is in iedere kamer anders, wat met verschillende factoren te maken heeft. Deze factoren zijn onder andere het formaat van de kamer, de vorm van de ruimte en de materialen van zowel de vloeren, muren en plafonds, als de meubels en aankleding. Indien je veel voorwerpen in een ruimte hebt staan die geluid absorberen, zoals textiel, dan zal de echo minder zijn. Andere voorwerpen weerkaatsen juist weer geluid.

Kies zachte materialen voor een betere akoestiek
Harde materialen, zoals beton, plastic en metaal, zorgen ervoor dat geluid weerkaatst. Zachte materialen, zoals gordijnen, vloerkleden en kussens, dempen de geluiden juist weer. Over het algemeen geldt de regel; hoe meer stoffen, hoe beter de akoestiek. Je kan de stoffen op verschillende manieren in de kamer aanbrengen.

(Vloer)kleden absoberen extra
Naast dat een vloerkleed een gezellig interieur maakt, is het ook een grote geluidsabsorbeerder. Het is een van de toegankelijkste manieren om geluid te absorberen en dus de akoestiek te verbeteren. En kleden zijn niet alleen voor op de vloer! Je kan ook een wandkleed ophangen; een echte blikvanger, sfeermaker en goed voor de akoestiek.

Voorkom weerkaatsing van de ramen met gordijnen
Hoe groter de ramen in huis, hoe meer licht binnen komt. Helaas weerkaatsen ramen het geluid best hard, waardoor de akoestiek er minder door wordt. Als oplossing hiervoor kan je gordijnen in allerlei vormen ophangen. Dit kunnen allerlei gordijnen zijn, zolang ze maar gemaakt zijn van stof. Passen stoffen gordijnen helaas niet in jouw interieur, kies dan voor houten jaloezieën of shutters, dat werkt ook absorberend.

Akoestische panelen: ook een goede optie
Alles al geprobeerd? Of heb je te maken met een grote ruimte? Dan kan je altijd kiezen voor akoestische panelen. Deze zijn tegenwoordig steeds vaker vervormd als kunst of muurbekleding, waardoor ze niet opvallen in het interieur. Ook kan je deze panelen monteren achter kunst of meubilair. Ze zijn dan niet zichtbaar, maar doen zeker hun werk.