De waarde van je huis verhogen

13 mei 2022

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald en hoe kan je deze waarde laten toenemen? Een vraag die velen bezighoudt. In dit artikel lees je kort waarop de waarde van je huis wordt berekend en welke invloed je hier zelf op kunt uitoefenen.

De basis; ligging en oppervlakte
Een groot deel van de waarde van je huis is moeilijk te verhogen; namelijk de locatie en de oppervlakte. De locatie is daarvan de belangrijkste. De afstand tot het centrum, uitvalswegen en voorzieningen zoals scholen en winkels. Hoe gunstiger de locatie op deze punten, hoe hoger de waarde van een woning. Natuurlijk kijk je, als je een woning gaat kopen, naar de locatie. Maar weet dat de locatie, als je op een later moment je woning weer gaat verkopen, veel invloed heeft op de toekomstige prijs. Komen er in de toekomst meer voorzieningen bij? Of wordt er juist extra gebouwd wat het uitzicht niet ten goede komt? Al deze punten kunnen invloed hebben.

Ook zijn de afmetingen belangrijk, want dit is een van de dingen waar kopers, makelaars en taxateurs het eerste naar kijken. Door een uitbouw of een extra garage, kan je woning in waarde stijgen. Weet wel dat niet iedere verbouwing evenveel opbrengt als dat deze kan kosten. Weeg daarom altijd de kosten af tegenover de baten.

De tuin
Een belangrijk onderdeel voor veel kopers is een tuin. Een tuin geeft je meer leefruimte en vergroot daarom de waarde van de woning. Een goed onderhouden, ruime tuin op het zuiden met veel privacy wordt over het algemeen het hoogst gewaardeerd. Een overkapping of een serre zorgt ervoor dat je langer (en met slecht weer) nog steeds buiten kan zitten, dus dit kan ook zeker als positief punt worden gezien. 

De garage en oprit
Ook een garage zorgt voor meerwaarde van de woning. Dit is namelijk een ideale plek om je auto, fietsen en (tuin)gereedschap op te bergen. Een goede parkeerplek voor de auto bij de woning is tevens waarde verhogend. Zo weet je immers altijd zeker dat je vlakbij je woning kunt parkeren.

De zolder
Heb je een schuin dak op je huis? Dan creëert een dakkapel naast extra leefruimte ook extra waarde voor de woning. Je kan bepaalde ruimtes efficiënter gebruiken en krijgt tegelijkertijd meer ruimte en licht in de kamer. Als je van bijvoorbeeld een zolder een werkplek of slaapkamer maakt, kan zo'n gebruiksbestemming zorgen voor een hogere waarde van jouw woning. Om deze extra ruimten te creëren, kan je gebruik maken van een vaste trap, isolatiemateriaal en eventueel een tussenwand.

Voorzieningen
De voorzieningen in huis kunnen ook zeker een degelijk verschil maken. Zo voegen een moderne keuken en een nieuwe badkamer waarde toe. Een nadeel hiervan is wel dat zowel de keuken als de badkamer gevoelig zijn voor smaak en trends, waardoor je niet altijd iedere geïnvesteerde euro terug zal zien. Dit kan helaas ook juist een dealbreaker zijn voor een nieuwe koper. Wat altijd voor een hogere waarde zorgt, is een tweede toilet in huis. Dus dat is altijd het overwegen waard.

Duurzaamheid
Ook het verduurzamen van je woning is een goede optie. Om te denken aan het millieu, maar ook zeker voor de waarde van je woning. Zo kunnen een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie zorgen voor minder energieverbruik en meer comfort in huis, waardoor de waarde van de woning stijgt. Dit is, vooral met de vergoedingen vanuit de overheid binnenkort, zeker het overwegen waard.