Zo verbeter je het bereik in je nieuwbouwhuis

02 mei 2019

Nieuwbouwhuizen worden steeds beter geïsoleerd. Daarnaast bevatten de betonnen muren veel staal. Het gevolg is dat het bereik in nieuwbouwhuizen soms wat te wensen overlaat. Gelukkig zijn hier meerdere oplossingen voor. 

Tip 1: Zorg voor een goede bekabeling
Als je jezelf al in een vroeg stadium verdiept in de bekabeling, kun je ervoor kiezen om tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis op alle verdiepingen loze leidingen aan te leggen, zodat je deze in een later stadium kunt gebruiken voor de bekabeling. Het is niet nodig om de bekabeling in alle kamers door te trekken, maar op elke verdieping wordt wel aangeraden.

Tip 2: Kies voor een CAT 6a-kabel 
Er zijn verschillende soorten netwerkkabels. Er wordt aangeraden om minimaal een Categorie 6a (CAT6a-kabel) te kiezen, omdat deze meer data kan verwerken. De kabel Cat5 zonder de letter E kun je beter niet meer gebruiken, omdat die geen snel internet kan verwerken. 

Tip 3: Adviezen voor draadloos internet
We maken natuurlijk steeds meer gebruik van draadloze apparatuur. Voor apparaten waarbij snel internet niet noodzakelijk is, zoals een zonnepaneel of thermostaat, kan het installeren van een WiFi-versterker of repeater een oplossing zijn. Deze apparaten vangen het signaal van de router op en sturen het door. Wil je de WiFi-verbinding op één bepaalde plek in huis verbeteren, bijvoorbeeld op zolder? Denk dan eens na over een access point. Dit is een soort extra router die op een netwerkkabel wordt aangesloten. Dit toegangspunt wordt hierdoor gevoed met 100% van de internetverbinding en zorgt dus voor een snelle verbinding. Tot slot, is de WiFi-verbinding op meerdere plekken in huis toe aan verbetering? Kies dan voor een mesh netwerk. Bij een mesh netwerk worden er meerdere routers in je woning geplaatst. Dit is dan ook een uitbreiding op je bestaande WiFi-netwerk. Het resultaat: overal in huis een goede WiFi-verbinding.