Utrecht wil lopende nieuwbouwprojecten aardgasvrij

20 mei 2018

De gemeente Utrecht gaat met projectontwikkelaars om de tafel over het aardgasvrij maken van woningen in lopende nieuwbouwprojecten.

Vanaf 1 juli komt er een verbod op het bouwen van nieuwe woningen met een aardgasaansluiting, maar Utrecht wil een stap verder gaan door ook in bestaande projecten in te breken om het aantal gasaansluitingen in te dammen.Het gaat dan om woningen die in de toekomst sowieso alsnog van de aardgasaansluiting af moeten. Dat schrijft het Utrechtse college aan de gemeenteraad. ,,Deze woningen zullen over enkele jaren toch, tegen mogelijk hogere kosten, de transitie naar een aardgasvrije woning moeten maken.’’

De gemeente heeft een 'quick scan' gemaakt van de lopende nieuwbouwprojecten waar nu nog een aardgasleiding staat ingepland. Het gaat, tot 2031, om 38 projecten (2350 woningen). Voor nog eens 37 projecten is nog niet duidelijk op welke wijze de woningen worden verwarmd. De gemeente wil bij de projecten die nog in de ontwerp- of voorbereidingsfase zitten, bekijken of het alsnog een optie is om geplande aardgasaansluitingen te vervangen voor andere opties.

Voor bouwprojecten die in de zogenoemde uitvoeringsfase zitten (twintig projecten ), is een dergelijke aanpassing lastiger. Omdat installaties en materialen al zijn besteld. Als deze aardgasaansluitingen alsnog vervallen, leidt dat mogelijk tot vertraging van bouwprojecten en financiële tegenvallers voor ontwikkelaars en huizenkopers, schrijft de gemeente. 

Eigenaren van nieuwbouwhuizen lijken in Utrecht niet erg te porren te zijn voor een gasloze woning als ze daar zelf enkele duizenden euro's aan mee moeten betalen. De gemeente wil die situatie voor zijn door toch tijdens de uitvoeringsfase fase al aanpassingen te laten doen.

Utrecht gaat in gesprek met de betrokken projectontwikkelaars, omdat de woningen in de toekomst vanwege landelijke wetgeving alsnog van het aardgas af moeten. Het college beseft echter dat het voor projecten die al op de rit zijn lastig zo niet onmogelijk is om iets af te dwingen. ,,We hebben geen instrumenten, behalve een goed gesprek.’’  

Bron: www.ad.nl