Tuintips voor de maand november

07 november 2018

November is dé maand waarin voorbereidingen moeten worden getroffen voor de winter. Denk hierbij aan snoeiwerkzaamheden, het onderhouden van je gazon en winterklaar maken van de vijver. En onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk en zal in het voorjaar aantoonbaar verschil maken. 

Gazononderhoud
Doordat de maand oktober dit jaar meer warme dagen had dan normaal, kan het nodig zijn om je gazon nog een laatste keer te maaien. Maai het gras niet te kort. De ideale maaihoogte is zo'n 3-4 cm. Vergeet ook niet om de gevallen bladeren van je gazon te verwijderen. Hierdoor voorkom je gele plekken.

Vijver
Wanneer er koude periodes met vorst op komst zijn, is het belangrijk om een pomp in je vijver te plaatsen. Hierdoor kan de vijver niet dichtvriezen en krijgen de vissen voldoende zuurstof. Zorg er daarnaast voor dat het water schoon is, zodat er genoeg voedingsstoffen te vinden zijn. 

Snoeien
Vriest het nog niet? Dan kunnen heesters en bomen nog gesnoeid worden. Houd er wel rekening mee dat uitgebloeide bloemen ook bescherming kunnen bieden aan heesters tijdens de vorst. Bedenk van tevoren dus goed welke heesters je wilt gaan snoeien en welke niet. Daarnaast is november de maand waarin knotwilgen geknot mogen worden.