Makkelijk behangen met deze tips

30 december 2022

Hoe zien jouw woningplannen voor komend jaar eruit? Staat de verbouwing van het kantoor op de planning of wil je een nieuw kleurtje op de muur in de woonkamer? De mogelijkheden van behang zijn eindeloos én met dit stappenplan kan het niet misgaan.

Zelf behangen lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Iedereen kan het! Dit stappenplan maakt het nog een stukje gemakkelijker.

De voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Begin met het schoonmaken van de muren. Is al het oude behang eraf, dan neem je de muur af met een borstel en sopje. En niet onbelangrijk: was ook je eigen handen. Zo voorkom je vieze vingers op jouw spiksplinternieuwe behang.

Is de muur erg poreus, gebruik dan eerst voorstrijk voordat je gaat behangen. Doe dit minimaal een dag van tevoren, zodat het goed droog is.

De eerste baan is het allerbelangrijkst. Hiermee zorg je ervoor dat de rest ook recht komt te hangen. Trek ongeveer 50 centimeter uit de hoek van de muur een (horizontale) loodlijn met potlood. Begin in de hoek en werk dan naar het midden van de muur toe.

Aan de slag!
Voordat je begint, controleer of alle batchnummers op de rollen gelijk zijn. Zo weet je zeker dat je allemaal hetzelfde behang gaat gebruiken. Hoe je nu verder gaat, is afhankelijk van het soort behang. Vliesbehang hoef je niet zelf in te smeren; de muur inlijmen is voldoende. Snijd de eerste baan af, met een stukje extra aan de boven- en onderkant, en plak de baan tegen de muur.

Vinyl- of papierbehang smeer je wel in op een behangtafel. Snijd eerst de gewenste lengte af en begin met lijmen. Vouw vervolgens de twee uiteinden naar binnen om de lijm in te laten trekken. Vergeet de randen en hoeken niet om te voorkomen dat deze gaan krullen. Is de lijm goed ingetrokken, dan kun je de uiteinden weer van elkaar halen en de baan op de muur plakken.

Heb je behang met een patroon, houd de banen dan eerst naast elkaar om er zeker van te zijn dat het patroon mooi doorloopt. Zorg er ook altijd voor dat de naden tussen de banen goed op elkaar aansluiten voor het mooiste resultaat. Strijk na het plakken de baan glad om overtollig lijm te verwijderen.

De afwerking
Zitten alle banen er op, dan is het tijd voor de laatste stap. Strijk met een behangspatel over het behang om luchtbellen eruit te halen en overtollig lijm onder het behang vandaan te halen. Herhaal dit voor iedere baan en snijd vervolgens te lang behang aan de boven- en onderkant weg. Het is hierbij belangrijk om dit pas te doen als het behang droog is, zodat het niet scheurt. Je kunt dit het best doen met een behangliniaal en een scherp mesje of schaar. Nadat je de juiste maat hebt, kun je het behang aan de randjes met een borstel vast maken.

Ta da: een prachtig behangen muur of kamer. We wensen je veel succes en plezier met het eindresultaat!