Krijg je energierekening weer onder controle

31 december 2021

De winter is pas net begonnen, maar de energierekening is nu al torenhoog. Het is niet makkelijk om te besparen op de energierekening, daarom is het handig om te kijken welke apparaten bij jou in huis veel energie verbruiken en wat je daartegen kan doen. 

De grootverbruikers
Als aanvoerders in het rijtje van grootverbruikers staan: de boiler, de koelkast en de televisie. Hierbij geldt de regel, hoe groter en ouder, hoe hoger het verbruik. Zo verbruikt een nieuwe koelkast met A-label vier keer zo weinig energie als een 15 jaar oude koelkast.

Andere prominente spelers op jouw energierekening zijn, afhankelijk van het gebruik, de vaatwasser, wasmachine en de droger. Ze staan niet altijd aan, maar verbruiken veel energie. De meeste apparaten hebben één ding met elkaar gemeen: ze produceren allemaal warmte. Geschat wordt dat 60% van jouw energierekening bestaat uit het genereren van warmte. Er zijn ook apparaten waarvan je niet zou verwachten dat deze zoveel energie verbruiken, zoals een tropisch aquarium, waterbed en een thuistap. Sommige thuistapjes verbruiken tot wel drie keer zoveel energie als een moderne koelkast!

De sluimerverbruikers
Gemiddeld bestaat tussen de 7 en 18% van de energierekening aan sluimerverbruikers. Dit zijn onder andere de televisie, printer, modem, koffiezetapparaat, adapter van je elektrische tandenborstel en andere apparaten waarvan het lijkt alsof ze weinig stroom verbruiken, maar het energieverbruik toch bij elkaar oploopt. De waakstand van deze apparaten betekent dat ze niet uitstaan, maar stand-by, waardoor ze toch energie verbruiken. Als je erop gaat letten, valt op hoeveel apparaten zich in dit rijtje kunnen aansluiten.

Concrete bespaartips
Maar hoe bespaar je nou op al deze apparaten? Let bij de aankoop op het Wattage van de apparaten (W). Hoe lager de Wattage is, hoe minder stroom het apparaat verbruikt. Let ook op het energielabel; tegenwoordig zijn veel witgoed apparaten gelabeld van A tot en met G. Hoe dichter het label bij de groene A zit, hoe zuiniger het apparaat omgaat met jouw energierekening. Bij aankoop kan een zuiniger apparaat misschien duurder zijn, maar op de lange termijn bespaar je geld.

Trek de stekker uit de apparaten die je niet gebruikt. Dat bespaart meer energie dan je denkt. Gebruik de ECO-modus waar mogelijk, ontdooi jaarlijks je vriezer en vervang je oude apparaten op tijd. Hang bij mooi weer de was buiten op, dit bespaart energie en je kleren verslijten minder snel, win-win dus! Wij hopen dat je met deze inzichten jouw verbruik en je energierekening omlaag kan halen, want alle kleine beetjes helpen!