Jouw nieuwbouwhuis inrichten in 5 stappen

12 april 2019

Yes, het is gelukt: je bent de troste eigenaar geworden van een nieuwbouwwoning. Tijdens de bouwperiode heb je genoeg tijd om na te denken over de inrichting, zodat je na de oplevering direct aan de slag kunt gaan om jouw woning de gewenste look & feel te geven. Deze 5 stappen helpen je hierbij. 

1. Maak een plattegrond
Een nieuwbouwhuis dient vanaf de basis ingericht te worden. Daarom is het goed om ook daadwerkelijk bij de basis te beginnen: het maken van een plattegrond. Als je een plattegrond op schaal maakt kun je een goed beeld vormen van de ideale indeling en de grootte van de meubels.

2. Maak een moodboard
Als je de indeling in grote lijnen bepaald hebt, kun je op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer te creëren die jij voor ogen hebt. Verzamel alle beelden op één bord, zodat je makkelijk kunt bepalen wat wel en niet goed met elkaar samengaat.  

3. Maak een lichtplan
Het maken van een lichtplan wordt vaak als overbodig beschouwd. Doordat verlichting veel invloed heeft op de sfeer in en functionaliteit van een ruimte, is het goed om hier al in een vroeg stadium mee bezig te zijn. Maak daarom een overzicht waarin je beschrijft welk type lamp op welke plek moet komen. Hierdoor weet je ook of er eventueel nog extra elektrapunten moeten worden aangelegd. 

4. Je eerste aankopen
Nu is het tijd om de eerste definitieve keuzes te maken en spullen te gaan bestellen. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, bank, tafel, eetkamerstoelen: de levertijd kan bij dit soort producten oplopen tot wel 3 maanden, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Tip: begin eerst met de grote spullen. 

5. Accessoires aanschaffen
Om je inrichting compleet te maken, moeten er natuurlijk accessoires worden gekocht. Je kunt dit het beste doel als de grote meubels in je huis staan, zodat je precies ziet waar nog ruimte is voor bijvoorbeeld een schilderij, bloemenvaas of fotolijstjes.