Hoogtepunt huizenprijzen nog niet bereikt

11 oktober 2018

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd nog steeds blijven stijgen. Volgens DNB is de spanning op de woningmarkt inmiddels sterk opgelopen en is er op dit moment nog geen reden voor een snelle omslag.

Dat de krapte op de woningmarkt nog niet voorbij is, heeft grofweg twee redenen. Allereerst blijft de bouw van nieuwe woningen ver achter bij de gestegen vraag. Daarnaast moeten particuliere kopers het opboksen tegen beleggers. Zij hebben afgelopen jaar 20% van de verkochte woningen in de vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - op hun naam mogen schrijven.

Wel verwacht Knot een afzwakkende huizenprijsstijging. Zoals het nu gaat kan het nu eenmaal niet doorgaan. Simpelweg omdat het voor particulieren onbetaalbaar wordt om een huis te kopen. In het verleden werden in dit soort situaties de leennormen opgerekt door de politiek, maar DNB is hier fel op tegen. Door zo’n verruiming van de leennormen worden de huizenprijzen alleen maar verder opgedreven, waarschuwt de bank.