Zo kies jij de keuken die past bij jouw smaak en behoeften

09 mei 2023

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er veel keuzes te maken, waaronder de keuze van de keuken. Een belangrijk onderdeel van jouw nieuwe woning, waar je nog graag lang van wilt genieten. Deze tips helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die aansluit bij jouw smaak en behoeften, en natuurlijk ook: jouw budget. Investeer in kwaliteit en duurzaamheid, maar houd in je achterhoofd hoeveel je maximaal wilt en kunt besteden aan de keuken.

Tip 1: Kies een stijl die past bij je smaak en de rest van de woning
De keuken moet als het ware één geheel worden met de rest van je aanstaande woning. Kijk naar de kleuren, materialen en afwerkingen die je hebt gekozen of gaat kiezen en kies een keukendesign dat daarbij past. Er zijn veel verschillende stijlen, van modern tot klassiek, en alles daartussenin. Onderzoek hierbij of de standaard keukenopties die worden aangeboden vanuit de bouw passen bij jouw wensen of dat je de keuken geheel zelf gaat vormgeven. Kies je voor het laatste, dan komt de keuken op de meerwerklijst te staan.

Tip 2: Functionaliteit is minstens zo belangrijk
De keuken moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Bedenk hoe je de keuken gaat gebruiken en welke functies je daarbij nodig hebt, net als welke indeling het meest voordelig gaat zijn voor jou en hoe je de ruimte het best benut. Wil je bijvoorbeeld een grote koelkast of een kookeiland? Hoe veel opbergruimte moet er zijn? Welke apparaten moeten dichtbij elkaar komen te staan? Gebruik de antwoorden op deze vragen om jouw aanstaande keuken zo functioneel mogelijk in te richten.

Tip 3: Kwaliteit en duurzaamheid
Het is belangrijk om te investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Kies voor materialen van hoge kwaliteit, die bestand zijn tegen slijtage en gebruik. Let ook op de garantievoorwaarden en de reputatie van de fabrikant bij het kiezen van jouw keuken. En ook qua design is het aan te raden om duurzaam te denken. Vind ik deze kleuren en materialen over 10 jaar nog mooi, is een goede vraag, bijvoorbeeld.

Tip 4: Let op details
Kleine details maken het verschil. Denk aan de afwerking, handgrepen, verlichting en de afwerking van de achterwand. Met deze details kun je ook een persoonlijk tintje geven aan jouw keuken. Je kunt bijvoorbeeld ook voor standaardkastjes en het werkblad kiezen en met deze details jouw keuken toch op maat maken.

Veel plezier met het designen en uitzoeken van jouw keuken!