Waar of niet waar: zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt

06 februari 2024

Helaas laat de zon zich de laatste tijd weinig zien. Balen als je net je gloednieuwe nieuwbouwwoning in bent getrokken met een reeks panelen op het dak. Of niet? We nemen je mee in de feiten en fabels rondom het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet waar! Zonnepanelen wekken wel degelijk energie op als de zon niet schijnt. Voor het opwekken van zonne-energie is namelijk licht nodig, niet perse zon. Ook wanneer de zon niet zichtbaar is, is er daglicht en zullen zonnepanelen hun werk doen. Hierbij geldt wel: hoe feller het licht, hoe meer energie er wordt opgewerkt. Een flinke dosis zonnestralen helpt dus wel mee.

Bij de plaatsing van zonnepanelen is het goed om rekening te houden met de ligging van de woning en eventuele schaduwwerking, zodat je zo veel mogelijk rendement uit de panelen haalt. 50% van het licht in Nederland is daarentegen diffuus, ofwel niet direct licht, en recente ontwikkelingen in zonnepanelen hebben ertoe geleid dat deze ook zonne-energie op kunnen wekken vanuit diffuus licht. Zo produceren zonnepanelen die bijvoorbeeld op het westen gericht zijn ook energie in de ochtend.

Ondanks dat er ook op minder zonnige dagen energie wordt opgewekt, zijn zonnige dagen toch wel de piekdagen. Om op mindere dagen toch aan je energiebehoefte te kunnen voldoen, is een duurzame woning gewenst. Denk hierbij aan goede isolatie en kierdichtheid. Gelukkig wordt hier bij nieuwbouw al goed op ingespeeld. Zo wordt je verbruik minder en moeten jouw panelen ruimvoldoende zijn om te voldoen aan je energiebehoefte.