Verlaag of voorkom dubbele woonlasten met deze tips

19 januari 2024

Ga je een nieuwbouwhuis kopen, dan is er grote kans dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten: de kosten die je nu betaalt aan huur of hypotheek en de kosten voor jouw nieuwbouwhuis. De volgende tips kunnen helpen om dubbele woonlasten zoveel mogelijk te beperken.

Financier de hypotheekrente mee
Soms is het mogelijk om de hypotheekrente van jouw nieuwbouwhuis in je hypotheek mee te financieren. Dit houdt in dat je de hypotheekrente iedere maand betaalt uit het bouwdepot, en niet direct uit jouw besteedbare inkomen. Hierdoor zijn je maandelijkse lasten lager. Let op: jouw uiteindelijk hypotheekschuld is op deze manier wel hoger, maar je hebt een langere periode de tijd om de kosten te betalen.

Trek tijdelijk bij vrienden of familie in
Deze optie is niet voor iedereen ideaal, maar wanneer je goed kunt opschieten met vrienden of familie zeker waard om te overwegen. Ook al is het maar voor een maand, het scheelt jou dan toch een maand met dubbele woonlasten.

Verhuur jouw oude woning
Kun je al verhuizen naar jouw nieuwbouwhuis, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je, op basis van de Leegstandwet, jouw oude huis verhuren. Op die manier geldt er geen uitgebreide huurbescherming, wat ervoor zorgt dat je de huur gemakkelijker kunt opzeggen zodra het huis verkocht is. Om jouw oude huis op deze manier te kunnen verhuren, heb je een vergunning nodig van de gemeente en toestemming van de hypotheekverstrekker. Verhuur je jouw koopwoning op deze manier, dan mag je de hypotheekrente van de verhuurde woning niet aftrekken.

Profiteer van dubbele hypotheekrenteaftrek
Verhuis je straks van een koophuis naar een nieuwbouw koophuis? Dan kun je - onder voorwaarden - zowel van je huidige koophuis als van jouw nieuwbouwhuis in aanbouw de hypotheekrente aftrekken. Dit is niet een tip waar je op het moment van betalen al wat van merkt, maar je kunt wel alvast rekening houden met een potje wat je nog gaat krijgen.