Op deze manieren hou je de warmte buiten

29 juli 2022

Na de afgelopen weken is de zomer echt begonnen en aan de warmte is niet meer te ontkomen. Het is dus belangrijk om de mogelijkheid te hebben om af te koelen. Het allerliefst doen we dat in huis, maar probeer die maar eens af te koelen. Wij geven je enkele tips!

Zet de ramen en deuren open
Zodra het buiten koeler is dan binnen, zorg dan dat je gelijk de ramen en deuren openzet. Zo kan het huis lekker doorluchten en verdrijf je de warme lucht naar buiten. Laat de ramen ’s nachts ook lekker open staan om het huis helemaal af te laten koelen. Daarnaast is het handig om de gordijnen ’s nachts niet helemaal dicht te doen, zodat de luchtstroom blijft lopen. Zodra in de ochtend de tempratuur oploopt, is het belangrijk om gelijk alle ramen weer te sluiten. Je kan ook de gordijnen dicht doen bij de ramen waar de zon op schijnt. 

Goed gebruik maken van een ventilator
Een ventilator verdeelt de lucht over de ruimte, waardoor het gelijk minder warm voelt. Wil je dat er een koude luchtstroom uit de ventilator komt, zet dan eens een koelelement of bevroren flesje water voor de ventilator. Tevens kan je zodra het buiten is afgekoeld met een ventilator de koele lucht van buiten naar binnen trekken. Dit doe je door een raam open te zettenen de ventilator op de hoogste stand richting de gang te richten. Je kan de ventilator uiteraard ook voor het raam zetten, zodat je de warme lucht naar buiten kan blazen. 

Stel het schoonmaken even uit
Een stofzuiger geeft veel warmte af zodra deze aanstaat, wat van invloed is op de temperatuur in huis. Ook de lichaamswarmte van het actief poetsen straalt af op de rest van de ruimte. Stel het schoonmaken daarom even uit tot het weer wat koeler is.

Doe het zonnescherm omhoog zodra de zon weg is
Onder een zonnescherm blijft veel warmte hangen. Draai het zonnescherm daarom gelijk weer in zodra de zon weg is. Zo kan de warmte ontsnappen en blijft het ook buiten in plaats van dat het naar binnen trekt, zodra je de deur naast het zonnescherm opent.

Zorg voor wat vochtige lucht in huis
Is het binnen erg warm, dan kan het wel eens zo zijn dat je huis ook veel droge lucht bevat. Gebruik een luchtbevochtiger om de lucht in huis vochtiger te maken: dit werkt vaak verkoelend. Je kan ook vochtige doeken voor de ramen hangen als je geen luchtbevochtiger in huis hebt. Zorg er daarnaast voor dat het niet té vochtig wordt. Blijf bijvoorbeeld goed luchten als je aan het douchen bent.

Kies eens voor een salade
Ook tijdens het koken komt veel warmte vrij. Vermijd je fornuis en al helemaal de oven. Kies eens voor een lekkere maaltijdsalade. Je hoeft niets te verwarmen en je hebt ook nog een gezonde maaltijd. Win, win!