NVM-kwartaalcijfers Q4: aanbod nieuwbouwwoningen op hoogste punt sinds begin 2016

26 januari 2024

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar verkochten NVM-makelaars ruim 6.100 nieuwbouwwoningen: 8 procent meer dan in het kwartaal ervoor. In totaal stonden er ruim 19.500 nieuwbouwwoningen te koop. Dit is het hoogste punt sinds begin 2016.

In totaal werden er gedurende heel 2023 circa 19.150 nieuwbouwwoningen verkocht. Van de ruim 6.100 nieuwbouwwoningen die in het vierde kwartaal werden verkocht, was de gemiddelde verkoopprijs € 468.000,-. Dat is -0.9 procent minder dan in het derde kwartaal. Kijken we naar een jaar eerder, dan is de gemiddelde verkoopprijs -2,3 procent gedaald.

Het totale woningaanbod bestond in het vierde kwartaal uit ruim 19.500 nieuwbouwwoningen. Dat is 17 procent meer dan het vierde kwartaal van 2022 en het hoogste aantal sinds begin 2016. Het grootste deel van dit aanbod bestond uit appartementen, namelijk 46 procent. De rest bestond uit tussenwoningen (20 procent), twee-onder-één-kapwoningen (14 procent), hoekwoningen (12 procent) en vrijstaande woningen (8 procent). Van het totale aanbod kwamen er 8.150 nieuwbouwwoningen in het vierde kwartaal op de markt; een stijging van 26 procent ten opzichte van het derde kwartaal en -6 procent minder dan het vierde kwartaal van 2022.

Ondanks dat de nieuwbouwmarkt zich in het vierde kwartaal van 2023 wat heeft hersteld, blijft deze nog steeds op een historisch laag niveau. Nieuw en gevarieerd woningaanbod is hard nodig. Makelaar en vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen zegt daarover het volgende: “Het groeiende aanbod van nieuwbouwwoningen dat dit kwartaal is gerealiseerd, juichen we toe. Zo vermindert de druk op de bestaande koopwoningmarkt. Dat is keihard nodig om te kunnen voldoen aan de grote vraag. Laten we ons daarbij niet blindstaren op alleen starterswoningen, maar juist ook woningen voor doorstromers en senioren realiseren. Door een breed scala van woningen aan te kunnen bieden die zijn afgestemd op de lokale vraag, stimuleren we een gezonde doorstroming op de woningmarkt. Dat is een win-win situatie waarbij zowel verkopers als nieuwe kopers profiteren van een divers en duurzaam woningaanbod.".

Benieuwd naar alle cijfers met betrekking tot de woningmarkt in Q4 2023? Bekijk hier het hele persbericht van de NVM.