NHG-grens in 2024 omhoog naar € 435.000

27 oktober 2023

Per 1 januari 2024 stijgt de NHG-grens van € 405.000 naar € 435.000. Dit betekent dat het komend jaar voor nog meer woningkopers mogelijk wordt om een hypotheek af te sluiten met de bescherming van NHG.

Nationale Hypotheek Garantie biedt jou als woningkoper een vangnet, zodat je minder risico loopt bij financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. Wanneer je te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, een scheiding of andere problemen, dan biedt NHG hulp. De bank of hypotheekverstrekker heeft hierdoor de zekerheid dat jouw hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen en helpt mee met het betaalbaar houden van de woning voor jou. Fijn voordeel is dat jij met NHG profiteert van rentekorting op je hypotheek.

Positieve gevolgen voor de woningmarkt
Door de NHG te verhogen komt er een grotere groep in aanmerking voor deze regeling, wat het kopen van een woning voor een grotere groep mensen mogelijk maakt. Hiermee wordt gewerkt aan het stabiliseren van de woningmarkt. Inmiddels heeft ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland een hypotheek met NHG. Het zijn voornamelijk starters op de woningmarkt die van NHG gebruik maken.

NHG-grens bij verduurzaming en borgtochtprovisie
Wil je jouw nieuwe woning verduurzamen met energiebesparende voorzieningen, dan ligt de NHG-grens in 2024 nog hoger: namelijk op € 461.100. Het percentage dat je eenmalig betaalt bij het afsluiten van een NHG-hypotheek, ook wel borgtochtprovisie genoemd, blijft met 0,6 procent gelijk aan dit jaar.