Met dit stappenplan wordt jouw interieur een groot succes

17 maart 2023

Het inrichten van een nieuwbouwhuis biedt je alle mogelijkheden: alle keuzes liggen immers nog open. Waar je moet beginnen, kan aan de andere kant om deze reden ook best een uitdaging zijn. Met dit stappenplan helpen we je op weg!

Met deze interieurtips zorg je ervoor dat je een interieur creëert welke perfect aansluit bij jouw wensen en de indeling van jouw nieuwbouwwoning.

Stap 1: Ruimtes indelen
Bij een nieuwbouwwoning moet elke ruimte vanaf de basis worden ingericht. Laten we dus ook beginnen bij de basis! Bepaal eerst wat je allemaal wilt doen in je woning. Wil je een aparte sportkamer bijvoorbeeld? Of een kantoorruimte? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Breng dit in kaart en bepaal welke kamer geschikt is voor welk doeleinde. Hierna kun je een grove plattegrond per kamer met de grootste meubels maken. Houd hierbij rekening met de plaats van radiatoren en ramen en de draairichting van de deur. Na het maken van de plattegrond heb je beter inzicht in wat wel en niet in welke ruimte past.

Stap 2: Moodboard
Heb je bepaald welke indeling je wilt aanhouden, dan kun je aan de slag gaan met de look&feel van je interieur. Maak een moodboard met bijvoorbeeld tijdschriftknipsels of Pinterest om te bepalen voor welke stijl je wilt gaan en welke kleuren hierbij horen. Denk hier ook alvast in ruimtes: welke stijl wil je in de woonkamer gebruiken en welke in de slaapkamer? Bijvoorbeeld.

Stap 3: Lichtplan
Licht is enorm belangrijk in je woning en doet enorm veel voor de sfeer. Ook heeft iedere kamer en ruimte in de kamer een andere soort lichtbron nodig. Zo kies je bij de eettafel bijvoorbeeld vaak voor een feller licht dan naast de bank. Bekijk alvast waar de stopcontacten en elektrapunten in je woning zitten, zodat je weet waar je de verlichting kunt plaatsen zonder gebruik te hoeven maken van verlengsnoeren.

Stap 4: De muren en vloeren
Heb je de stijl en het kleurpalet van de ruimtes bepaald, dan kun je de keuze voor de vloeren en muren gaan maken. De vloeren en muren zijn de basis van je woning en zorgen ervoor dat jouw woning één geheel wordt. Ga je voor een rustige basis qua vloeren en muren, dan heb je qua meubels meer flexibiliteit om all out te gaan. Vooral de keuze voor de vloer is belangrijk: dit verander je immers minder snel na een aantal jaar dan een nieuwe kleur of behang op de muur. Controleer ook goed of je met zaken zoals vloerverwarming rekening moet houden.

Stap 5: De inrichting
De basis staat! Nu is het tijd voor de meubels. Ook hier begin je bij de basis: de grote meubels. Laat de accessoires nog even achterwege tot je meubels zoals het bed, de bank en de eethoek hebt uitgekozen. Houd hierbij je lichtplan ook in je achterhoofd: waar komen de lichtbronnen en hoe verhoudt zich dit tot waar je de meubels plaatst? Heb je nog meubels uit een vorige woning, kijk dan goed of deze nog passen bij je nieuwe moodboard. Neem ook altijd je moodboard mee naar woonwinkels en bezoek meerdere winkels totdat je je keuze maakt. Denk ook alvast na over de raambekleding om het plaatje af te maken. 

De belangrijkste meubels gekozen? Dan kun je beginnen met de afwerking: de accessoires. Ga voor een mooie mix tussen persoonlijke items, erfstukken en nieuwe accessoires. Zo zorg je ervoor dat jouw woning echt een thuis wordt!