Maak korte metten met warmte in huis met deze tips

12 september 2023

De temperatuur liep de afgelopen week behoorlijk op. Grote kans dat de temperatuur bij jou binnenshuis daardoor ook flink is gestegen. Met de volgende tips zorg je dat de temperatuur in huis weer aangenaam wordt, zelfs zonder airconditioning.

Ga voor optimale ventilatie
Misschien wel de belangrijkste tip: open deuren en ramen zodra de buitentemperatuur lager is dan binnen. Je zult merken dat dit zorgt voor een aangename luchtstroom. Laat 's nachts de gordijnen ook gedeeltelijk open. Hiermee behoud je de luchtstroom. Loopt de temperatuur komende dagen toch weer flink op? Sluit dan alles dan weer goed af, inclusief de raambekleding.

Zonnescherm omhoog na zonsondergang
Maak je overdag nog gebruik van het zonnescherm? Doe deze dan omhoog zodra de zon ondergaat, zodat de warmte weg kan en niet naar binnen trekt.


Verkoelen met een ventilator
Ventilatoren verspreiden de lucht, waardoor de temperatuur koeler aanvoelt. Plaats eens een koelelement of een bevroren flesje voor de ventilator. Dit zorgt voor een heerlijk verkoelend briesje. Je kunt de ventilator ook gebruiken om, zodra het buiten is afgekoeld, koude lucht van buiten naar binnen te trekken of warme lucht naar buiten te blazen. Zet de ventilator bij het raam op de hoogste stand in de richting van de gang om koude lucht naar binnen te trekken. Richt je de ventilator naar het open raam, dan zal die warme lucht naar buiten blazen.

Stel het schoonmaken nog even uit
Het gebruik van bijvoorbeeld een stofzuiger en intensief schoonmaken genereert extra warmte in huis. Overweeg daarom eventuele schoonmaakwerkzaamheden nog even uit te stellen tot het binnen wat koeler is.

Deze tips helpen je de warme lucht uit je huis te verdrijven en daardoor weer een meer comfortabel binnenklimaat te creëren. Tot die tijd: houd je hoofd koel en geniet van de nazomer!