Je oude huis gereedmaken voor bezichtiging

02 februari 2024

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis zal je, indien je al eigenaar bent van een koopwoning, je oude huis gaan verkopen. Het liefst doe je dat zo snel mogelijk en voor de beste prijs. Met deze tips kun je jouw oude huis zo aantrekkelijk mogelijk presenteren.

Waar eerder nog interesse was in een klushuis, kiest men tegenwoordig steeds vaker voor een huis dat meer instapklaar is. Dit maakt het des te belangrijk om je huis goed te presenteren aan potentiële kopers, om de verkoop van je huis te stimuleren. Dit kun je doen:

Investeer in je oude huis
Geef je huis een open en ruime aanblik door de muren, en eventueel ook plinten en kozijnen, opnieuw te schilderen. Daarnaast doet het moderniseren van lichtknoppen en stopcontacten ook veel voor het oog, evenals het verhelpen van eventuele kleine gebreken.

Grotere investeringen - zoals een aanbouw of dakkapel - kunnen ook snel lonen. Zo’n grote investering zal je uiteraard niet alleen voor de verkoop doen, maar zal zich uiteindelijk bij de verkoop wel terugbetalen. En ook het verbeteren van de isolatie doet het goed en is het overwegen waard. Dit zijn over het algemeen wel trajecten die wat meer tijd vergen. Kies je hiervoor, plan dit dan goed van tevoren.

Zorg voor realistische foto’s/beelden
Maak de foto's van je huis niet te mooi om waar te zijn. Veelvuldig gebruik van een groothoeklens kan voor teleurstelling zorgen, wanneer de ruimtes in het echt kleiner blijken dan op de foto's. Probeer alle relevante informatie in de foto’s vast te leggen, zonder dat je daarbij gebruikmaakt van een overdreven groothoeklens. Zorg wel dat je je huis aantrekkelijk presenteert; een net opgeruimd en schoon huis geeft gelijk een beter en ruimer beeld. Je kunt er ook voor kiezen om een 3D-tour of video te maken van je woning. Hiermee voorkom je dat je kijkers krijgt voor een bezichtiging, die uiteindelijk toch geen interesse blijken te hebben.

Extra tips
Maak je huis voor bezichtiging goed schoon en fris en zorg voor voldoende lichtinval. Pak ook wat klusjes buitenshuis op als dit lukt en dan bij voorkeur aan de voorzijde van het huis. Dit is in de meeste gevallen het eerste wat potentiële huizenkopers zien en belangrijk voor een goede eerste indruk. Zorg er daarnaast ook voor dat je huis rust uitstraalt. Dit doe je door persoonlijke items op te bergen (denk hierbij aan familiefoto's, souvenirs en post) en afleiding door bijvoorbeeld een huisdier of de radio te voorkomen. Nog een praktische tip: maak alvast een kast leeg, zodat je voor bezichtiging ruimte hebt om snel alle losliggende spullen op te bergen.