Hypotheek bij nieuwbouw: dit is wat je moet weten

17 november 2023

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan teken je eerst een koop-aannemingsovereenkomst. Daarna kun je een hypotheek voor je aanstaande woning gaan aanvragen. Met de volgende informatie heb je alle benodigde input om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Soort hypotheek
Heb je op dit moment nog geen koopwoning, dan ga je een nieuwe hypotheek aanvragen. Je kunt hiervoor kiezen uit twee hypotheekvormen, of een combinatie: een annuïteitenhypotheek, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt voor de gehele looptijd, of een lineaire hypotheek, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt aan aflossing en het bedrag per maand aan rente steeds iets lager wordt. Het is verstandig met een hypotheekadviseur te praten over de beste keuze gezien jouw situatie. Hierbij wordt ook gekeken of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of rentekorting doordat je een duurzame woning koopt.

Als je al een koopwoning hebt, dan kun je je oude hypotheek vaak meenemen of de hypotheekvorm voortzetten bij een nieuwe bank. Als je nieuwe woning duurder is, dan heb je een aanvullende hypotheek nodig. Bekijk ook of je gebruik kunt maken van een overbruggingskredit als je oude woning nog niet is verkocht, maar je wel verwacht overwaarde te hebben.

Timing aanvraag en betalingen
Heb je een keuze voor een hypotheek gemaakt, dan ontvang je een hypotheekofferte. Is deze allemaal akkoord én is de grond van het nieuwbouwproject vrijgegeven, dan word je uitgenodigd om de hypotheekakte te tekenen. Dit kan soms zes tot negen maanden duren. Daarom is het belangrijk om bij het krijgen van de offerte te controleren hoe lang de offerte geldig is en of er sprake is van eventuele verleningskosten. Zodra je de akte hebt ondertekend, komt het hypotheekbedrag beschikbaar en begin je met je maandelijkse aflossingen.

Opbouw maandlasten
Uit de hypotheek worden eerst de kosten betaald die direct verschuldigd zijn, zoals voor de aankoop van de grond en de bouwwerkzaamheden die al zijn uitgevoerd. De rest komt in een bouwdepot terecht. Je betaalt iedere maand hypotheekrente, maar krijgt tevens ook rente over het bedrag dat in het depot zit. Gedurende de bouw worden er steeds meer bouwrekeningen uit het depot betaalt, waardoor deze leger wordt en je minder depotrente ontvangt. Dit zorgt ervoor dat je hypotheeklasten steeds hoger zullen worden.