Een perfect groen dak: van aanleg tot onderhoud

29 maart 2024

Ecologische voordelen, energie-efficiëntie én natuurlijk een fraai uitzicht. Groene daken winnen steeds meer aan populariteit en maken stedelijke omgevingen steeds groener en gezonder. Met dit stappenplan zorg je zelf voor een duurzaam, groen dak.

We nemen je mee door de stappen om een groen dak aan te leggen en te onderhouden. 

Stap 1: Planning en ontwerp
Het succes van een groen dak begint met een grondige planning en een doordacht ontwerp. Voordat je begint, is het goed om na te denken over de volgende zaken:
- Kan mijn dak de extra belasting van een groen dak dragen? Hiervoor kan je, indien nodig, een bouwkundig ingenieur raadplegen.
- Voordat je een groen dak aanlegt, controleer goed of er geen lekkage kan ontstaan.
- Kies het juiste substraat dat voedingsstoffen vasthoudt, water afvoert en plantengroei ondersteunt.
- Selecteer welke planten je op je groene dak wilt laten groeien. Kies planten die geschikt zijn voor een groen dak en weinig onderhoud vergen. Enkele voorbeelden zijn gele kamille, slangenkruid, prachtkaars, wilde marjolein of een sedum-mix.

Stap 2: Installatie
Yes, je ontwerp ligt klaar! Nu is het tijd om je groene dak te installeren. Dat doe je zo:
- Leg een beschermende laag over de waterdichting om schade te voorkomen, bijvoorbeeld een wortelwerend membraan.
- Installeer een drainagesysteem om overtollig water af te voeren en waterstagnatie te voorkomen.
- Breng het substraat gelijkmatig aan en plant de planten volgens je ontwerp.
- Overweeg een irrigatiesysteem, vooral tijdens droge periodes, om de groei van de planten te bevorderen. Zo hoef je niet zelf telkens het dak op te klimmen om je planten water te geven.

Stap 3: Onderhoud
De grootste werkzaamheden zijn achter de rug. Maar een groen dak vereist regelmatig onderhoud om zijn functionaliteit te behouden én er mooi uit te blijven zien. Vergeelde planten wil je immers voorkomen. Op deze manier onderhoud je je groene dak:
- Controleer regelmatig op onkruidgroei en verwijder deze.
- Heb je geen irrigatiesysteem, houd het vochtgehalte van de grond dan handmatig in de gaten en geef de planten extra water wanneer nodig.
- Snoei de planten om de groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat je geen oerwoud op je dak krijgt. Groeien je planten juist niet goed, dan kun je organische meststoffen toevoegen om de voedingsstoffen in het substraat aan te vullen.
- Blijf ook technisch in de gaten houden of je dak niet lijdt onder de aanleg van het groene dak. Inspecteer regelmatig op schade of lekkage en repareer indien nodig.

Klaar om je dak groen te maken? Begin vandaag nog met plannen en draag je steentje bij aan het klimaat. Veel plezier!