De perfecte houding in jouw ergonomische keuken

28 april 2023

Je staat er misschien niet bij stil: maar je brengt tijdens het bereiden en opruimen van jouw maaltijden best wat tijd door in de keuken. Van het snijden van de groenten tot inruimen van je vaatwasser. Met deze tips creëer je een ergonomische keuken!

Een goede indeling van jouw keuken met logische plaatsen voor alle benodigdheden en de juiste afmetingen voor een goede werkhouding zijn super belangrijk. Gebruik de volgende tips om de keuken in jouw nieuwbouwwoning ergonomisch in te richten.

De juiste keukendriehoek
Keukendriehoek?! Ja, zeker. Deze wordt vormgegeven door de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de drie plaatsen waar je het meest tussen zult bewegen in jouw keuken. Zorg er daarom voor dat je deze drie plaatsen met een onzichtbare lijn kunt verbinden en er geen andere objecten in de weg staan.

De juiste hoogte
Als je je maaltijd aan het bereiden bent, is een te hoog of een te laag werkblad funest voor jouw rug en schouders. Vooral als je een echte thuiskok bent en veel tijd besteedt aan het bereiden van maaltijden, kun je hier sneller last van krijgen. Gebruik de volgende richtlijnen om de juiste hoogte van jouw werkblad te bepalen:
- Personen tot 1.70 m: keukenblad van 85 tot 90 cm hoog
- Personen tussen 1.70 m en 1.90 m: keukenblad van 90 tot 95 cm hoog
- Personen langer dan 1.90 m: keukenblad van 95 tot 100 cm hoog

Naast een goede hoogte voor je werkblad, is ook de hoogte van de spoelbak belangrijk. Zorg ervoor dat je de onderkant van de bak kunt aanraken zonder enorm naar voren te hoeven buigen. Zo belast je je rug minimaal.

De verdiepte plint
Grote kans dat je hier nooit op hebt gelet, maar zorg onder de laagste kastjes in je keuken dat de plint een stuk naar achteren wordt geplaatst. Zo kun je bij het werken aan het werkblad je voeten als het ware onder de kastjes plaatsen en kun je goed rechtop staan. Ook dit bevordert je houding.

Veel leef- en kookplezier in je keuken!