Creëer jouw droomkeuken met deze tips

22 maart 2024

Wordt de keuken van jouw nieuwbouwwoning casco opgeleverd? Dan heb je alle ruimte om jouw droomkeuken te realiseren. Kies je voor een landelijk design, of ga je toch voor modern? En welke functionaliteiten moet jouw keuken hebben? De volgende tips helpen je op weg.

Bij het uitzoeken van een keuken is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken die aansluiten bij je behoeften en smaak. Daarbij is het beschikbare budget uiteraard ook van belang. Het is goed om te investeren in duurzaamheid en kwaliteit, maar verlies daarbij niet uit het oog wat je maximaal kunt en wilt besteden.

Kies de juiste stijl
Bij het kiezen van een design voor de keuken lopen de opties uiteen: van klassiek tot aan modern en strak. Kies de stijl die het beste past bij de rest van jouw toekomstige woning, zodat alles straks één mooi geheel vormt. Kijk daarbij naar kleurgebruik, materialen en de verdere afwerking.

Ga ook voor functionaliteit
Je keuken moet er niet alleen mooi uit zien, hij moet ook nog eens functioneel zijn. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

- Hoe wil ik de keuken gaan gebruiken?
- Welke functies zijn daarbij wenselijk?
- Hoe kan ik de de beschikbare ruimte het beste benutten?
- Hoeveel opbergruimte heb ik nodig?
- Wil ik kookeiland of een leuke ontbijtbar?
- Wil ik een grote koelkast?
- Welke andere apparaten wil ik graag in de keuken en hoe dicht moeten deze bij elkaar komen?

De antwoorden op bovenstaande vragen kun je gebruiken om jouw toekomstige keuken zo functioneel mogelijk te maken.

Duurzaamheid en kwaliteit
Bij een nieuwe keuken zijn duurzaamheid en kwaliteit van belang. Je wilt tenslotte dat de keuken een lange tijd mee kan. Kies daarom voor materialen van goede kwaliteit, die bestand zijn tegen slijtage. Vergeet ook niet om de garantievoorwaarden van de keukenleverancier te checken.
Denk ook aan duurzaamheid qua design: vraag je bijvoorbeeld bij de kleuren en materialen af of je deze over 10 jaar ook nog mooi zult vinden.

De finishing touch
Maak jouw keuken helemaal af met details zoals de verlichting, de handgrepen op de kastjes en lades en de afwerking van de achterwand. Wanneer je hebt gekozen voor standaard kastjes en een standaard aanrechtblad, kun je jouw keuken met deze details toch verder op maat maken.