Creëer een droomtuin voor jouw nieuwbouwhuis

24 oktober 2023

Ontvang je binnenkort de sleutels van jouw nieuwbouwhuis, dan bestaat de tuin waarschijnlijk uit niet veel meer dan een stuk grond met een hek eromheen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp voor jouw droomtuin. Maar waar moet je beginnen?

De volgende stappen helpen je op weg om jouw droomtuin te realiseren.

1. Bepaal de benodigde leefruimte

Een van de eerste stappen die nodig is voor je tuinontwerp is het bepalen hoeveel leefruimte je nodig hebt. Heb je ruimte nodig voor grote tuinfeesten of is een knusse patio al voldoende? Dit bepaalt hoeveel vierkante meters je moet reserveren voor terrasruimte en hoeveel plek je overhoudt voor planten en accessoires.

2. Plaats beplanting met zorg
Wanneer je start met een leeg stuk grond, is de verleiding groot om dit gelijk vol te planten met allerlei bloemen, planten en bomen. Een andere aanpak is echter beter. Geef planten de ruimte om te groeien en voorkom dat je tuin overvol raakt. Eventueel kun je tijdelijk snelgroeiende, maar kortlevende planten poten om de kale tuin alvast wat kleur te geven.

3. Zorg voor een goede ondergrond
Wanneer je bestrating in je tuin wilt, is het belangrijk om een solide ondergrond te creëren. Hiermee voorkom je dat jouw net aangelegde tuinpad na een aantal jaar scheef gaat liggen. Zorg er ook voor dat verharde oppervlakken licht aflopen, zodat hier geen water op blijft liggen.

4. Wel of geen gras
Gras kan jouw tuin een gezellige uitstraling geven en een ideale plek voor kinderen om op te spelen. Houd er wel rekening mee dat het onderhoud arbeidsintensief kan zijn. Heb je weinig tijd om je tuin te onderhouden, dan is kunstgras het overwegen waard. Een andere optie is om een grote border met planten aan te leggen om jouw tuin een natuurlijke look te geven.

5. Finishing touch: de verlichting
Goede tuinverlichting is belangrijk voor het creëren van sfeer en veiligheid. Het vergroot het comfort wanneer je ’s avonds buiten zit en werkt ook als inbraakpreventie. De keuze in buitenverlichting is ruim. Denk bijvoorbeeld aan terrasverlichting, lampen aan de gevel, spotjes in de bestrating of een gezellig lichtsnoer met meerdere lampjes. Het gebruik van lichtsensoren kan handig zijn, zodat de verlichting automatisch aangaat bij detectie van beweging.

Aan de slag
Nu je weet met welke stappen je jouw droomtuin kunt realiseren, is het tijd om na te denken of je zelf aan de slag gaat of een professioneel tuinontwerp wilt laten maken en wanneer je start met de werkzaamheden. Hoewel veel mensen het voorjaar en de zomer gebruiken om aan hun tuin te werken, biedt het najaar een aantal voordelen. Zo kunnen tuinplanten goed gepoot/verplaatst worden, omdat ze langzaam in de rustfase gaan en beter tegen verandering kunnen dan in de hitte van de zomer. Bovendien vermijd je in het najaar de extremen van hitte en droogte. Besteed je de aanleg uit, dan is de kans groot dat hoveniersbedrijven in het najaar meer ruimte hebben, wat resulteert in kortere wachttijden.

Succes met het realiseren van jouw droomtuin!