Belangrijke verzekeringen voor jouw nieuwbouwhuis

23 januari 2024

Bij het kopen van een nieuw huis komt veel kijken. Onder andere ook enkele belangrijke verzekeringen om af te sluiten. Wat houden de verschillende verzekeringen in? En welke zijn verplicht en welke aan te raden? We zetten diverse verzekeringen voor je op een rij.

Opstalverzekering
Een verplichte verzekering bij het kopen van woning is een opstalverzekering. Deze verzekering dekt eventuele schade aan jouw nieuwe huis door bijvoorbeeld storm of brand. Met deze verzekering verzeker je alles wat aan jouw huis vastzit, zoals het dak, de muren of de keuken, maar ook schade aan de schuur of garage. Koop je een appartement, dan wordt de opstalverzekering in de meeste gevallen gedeeld door de Vereniging van Eigenaren.

Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat ‘los’ in je huis staat - bijvoorbeeld de televisie, meubels of kostbaarheden - tegen schade die onder andere ontstaat door brand, wateroverlast, inbraak of vandalisme. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden.

Aansprakelijkheidsverzekering
Niet verplicht maar wel goed om te overwegen is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je gezinslid aanbrengt aan het huis of de spullen van iemand anders. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld een waterleiding springt in jouw huis en je buren lopen hierdoor schade op, dan worden deze - vaak hoge - kosten door deze verzekering vergoed.

Overlijdensrisicoverzekering
Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat wanneer je vroegtijdig komt te overlijden, jouw nabestaanden financiële zekerheid hebben om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Een prettige gedachte wanneer je nu al weet dat jij en je partner de woning die jullie samen gekocht hebben niet alleen kunnen betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar wel een verstandige keuze.

Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering is niet verplicht, maar wel het overwegen waard. Met deze verzekering weet je zeker dat je de hypotheeklasten altijd kunt betalen, ook wanneer jij onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of je baan kwijtraakt.