Huis kopen? Nu profiteer jij als koper!

23 mei 2023

Goed nieuws voor huizenkopers! Uit recente cijfers blijkt dat de woningmarkt zich langzaam maar zeker aan het herstellen is. Na jaren van prijsstijgingen en schaarste op de markt, lijkt er nu meer ruimte te ontstaan voor kopers.

Minder concurrentie
Uit recent onderzoek blijkt dat de concurrentie op de woningmarkt is gehalveerd. Waren er begin vorig jaar nog gemiddeld twaalf geïnteresseerden per woning, nu zijn dat er gemiddeld zes. Dit verschilt wel per regio. Als woningzoeker in de Randstad heb je het nog steeds moeilijker dan in Zeeland of Brabant.

Meer vertrouwen
Het vertrouwen in de huizenmarkt onder kopers is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 6,9%. Dit blijkt uit de zogenaamde Funda index. Maar kopers zijn wel nog afwachtend. Dat zorgt ervoor dat er niet meer in blinde paniek geboden wordt en elk huis al weg is voordat het op Funda staat. Er is iets meer tijd om na te denken en een weloverwogen beslissing te maken.

Lagere prijzen
De prijzen van koopwoningen lijken langzaam maar gestaag te dalen. Uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in april de gemiddelde prijs van koopwoningen is gedaald met 4,4% in opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Sinds augustus vorig jaar zien we een prijsdaling, welke dus nog steeds aan het doorzetten is. Een kanttekening hierbij is dat de hypotheekrente is gestegen.

Voorzichtig positief
Samenvattend kunnen we zeggen dat de markt er voor kopers inmiddels gunstiger uitziet. Toch blijven veel mensen wat voorzichtig door de onzekere economische situatie met hoge inflatie en stijgende rente. Maar greep jij vorig jaar steeds weer net naast de pot, dan is de kans nu een stuk groter dat je jouw droomhuis wel kunt bemachtigen!