BENG en ENG bij nieuwbouw: de weg naar energiezuinig wonen

14 juni 2024

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten in Nederland voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Wat betekent dit precies en welke indicatoren spelen hierbij een rol? Lees er meer over in dit artikel.

Wat betekent BENG?
De afkorting BENG staat voor 'Bijna Energieneutrale Gebouwen'. Deze eisen zijn van kracht voor zowel de bouw van nieuwbouwwoningen als voor de utiliteitsbouw. De BENG-berekening beoordeelt de energiezuinigheid van het gebouw, de installaties en de toepassing van hernieuwbare energie. Het doel van de BENG-eisen is om het energiegebruik te minimaliseren en de duurzaamheid te bevorderen.

Wat betekent ENG
ENG is de overtreffende trap van BENG en staat voor 'Energieneutraal Gebouw” (ENG). Een woning die voldoet aan de ENG-eisen wekt voldoende duurzame energie op om zelfvoorzienend te zijn voor de energie die het verbruikt.

Energieprestatie-indicatoren
Om bij BENG de energieprestatie te bepalen, wordt uitgegaan van de volgende drie indicatoren:
• De energiebehoefte: dit geeft aan hoeveel energie het gebouw nodig heeft voor verwarming, koeling en ventilatie. Hoe lager de energiebehoefte, hoe energiezuiniger het gebouw.
• Het fossiele energiegebruik: dit meet het gebruik van niet-duurzame energiebronnen zoals gas en olie. Ook voor het fossiele energiegebruik geldt dat lager beter is.
• De hernieuwbare energie: dit laat zien hoeveel van de gebruikte energie van duurzame bronnen afkomstig is, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Hoe hoger het percentage, hoe positiever.

Energielabel bij oplevering
Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw wordt een voorlopig energielabel berekend. Na de oplevering volgt het definitieve energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig het gebouw/de woning is.

Kiezen voor een nieuwbouwwoning is dus een slimme zet. Je draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar profiteert ook van moderne technologieën, een lagere energierekening en een frisse start in een gloednieuwe woning.