Nieuwbouw in Werkhoven

Werkhoven is een dorp en een voormalige gemeente in de provincie Utrecht. De gemeente is op 1 september 1964 opgeheven en bij de gemeente Bunnik gevoegd. Een deel van Werkhoven is een beschermd dorpsgezicht.


Werkhoven is een dorp en een voormalige gemeente in de provincie Utrecht. De gemeente is op 1 september 1964 opgeheven en bij de gemeente Bunnik gevoegd. Het is een kleine kern met ongeveer 1630 inwoners (CBS 2003). Werkhoven is ontstaan in de 8e eeuw onder de naam Wercundia. In de 12-13e eeuw werd de Kerk van Werkhoven gebouwd, de Sint Stevenskerk, die nog altijd het middelpunt van de historische kern van het dorp vormt. Er is veel agrarische activiteit, voornamelijk veeteelt en fruitteelt, in en om het dorp.
Werkhoven beschikt over een gerestaureerde korenmolen, de Rijn en Weert, die op zaterdagen te bezichtigen is voor het publiek. Verder ligt aan de rand van het dorp het kasteel Beverweerd, maar dat is niet toegankelijk voor publiek. Er zijn verschillende kleinschalige boerderijcampings in en rond het dorp.
Een deel van Werkhoven is een beschermd dorpsgezicht. Momenteel (2012-2013) loopt er een belangrijke actie om de katholieke kerk te behouden, dat gebeurt onder het motto "t Dak van Werkhoven". Bij de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1930. Zie ook:
Het dorp Werkhoven op een kopergravure van Hendrik Spilman uit 1773
Het kasteel Beverweerd
Dorpskerk
De Brink
De molen van Werkhoven
Werkhoven rond 1865
Sky-line Werkhoven 2008
Watertoren
Watertoren aanzicht vanaf provinciale weg
Watertoren Werkhoven in landschap
Lees verder...

Gemeente
Bunnik

Inwoners
2.367

ABONNEREN OP NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Werkhoven