Zonnepanelen aanschaffen: alle financiëringsopties op een rijtje

14 december 2021

Als je denkt aan zonnepanelen kopen voor je (nieuwe) huis, is je eerste gedachte misschien wel: dat is flink prijzig. Het is echter ook mogelijk om met een kleiner budget je huis te verduurzamen met zonnepanelen. We hebben de opties voor je op een rijtje gezet!

De eerste vraag: hoe duur zijn zonnepanelen eigenlijk? Voor zes zonnepanelen betaal je ongeveer € 3.700 en voor tien stuks € 5.400. In ongeveer zeven jaar heb je deze kosten terug verdiend met de energiekosten die je bespaart door de zonnepanelen. Dit ligt wel aan welke zonnepanelen je kiest, op welke manier je ze betaalt en hoeveel energie je verbruikt. We zijn hier uitgegaan van het gemiddelde.

Zonnepanelen financiëren via je hypotheek
Als je het geld voor zonnepanelen niet direct beschikbaar hebt, kun je deze verduurzaming van je woning financiëren door middel van je hypotheek. Met deze optie financiëer je de aankoop van de zonnepanelen mee in je hypotheek. Je hypotheek zal dan hoger zijn, maar met je maandelijkse bijdrage los je tevens de zonnepanelen af. Overleg met je hypotheekadviseur of dit mogelijk is.

Duurzaamheids- of energiebespaarlening
Als het niet mogelijk is om de zonnepanelen te financiëren in je hypotheek, kun je een lening afsluiten. Een energiebespaarlening kun je online afsluiten. Een duurzaamheidslening wordt geregeld door je gemeente. De voorwaarden verschillen per gemeente. In de voorwaarden, bij beide soorten leningen, wordt bijvoorbeeld opgenomen hoeveel procent van je lening je in mag zetten voor zonnepanelen. Soms moet je tevens andere duurzaamheidsoplossingen doorvoeren, zoals een warmtepomp of isolatie.

Zonnepanelen huren
Als je al (veel) leningen hebt lopen, kan je verzoek voor een lening worden afgekeurd. Het huren van de zonnepanelen is dan ook een optie. Het nadeel hiervan is wel dat de kosten hoger uitvallen en je de btw niet kunt terugvragen.

Tweedehands exemplaren kopen
Om geld te besparen, kun je ook tweedehands zonnepalen aanschaffen. Er zijn verschillende partijen die zonnepanelen tweedehands aanbieden. Je dient de zonnepanelen dan nog wel zelf te keuren. Soms moet je ook een omvormer erbij aanschaffen, het kastje dat de zonne-energie in elektriciteit omzet. Met deze tweedehands optie ben je ongeveer 33% goedkoper uit dan wanneer je nieuwe zonnepanelen koopt. Houd er wel rekening mee dat tweedehands zonnepanelen minder goed kunnen werken, omdat de capaciteit van zonnepanelen ieder jaar minder wordt.

Een laatste goede tip: betaal de zonnepanelen het liefst in één keer. Dit is voordeliger. En vraag de btw over de zonnepanelen (21 procent) terug bij de Belastingdienst. Dit scheelt al flink in de kosten.

Veel succes met jouw keuze!