Zo ziet de ideale nieuwbouwwijk eruit

02 juni 2020

Groen, speels, bereikbaar en voorzien van de belangrijkste voorzieningen: dat is de wens van nieuwbouwzoekers als het gaat om de wijk waarin zij willen wonen. Een beetje groen is zelfs niet voldoende. Parkachtig groen moet de basis zijn.

Groen
Nieuwbouwwijken aan de rand van steden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Enerzijds heeft dit te maken met de krapte op de woningmarkt, waardoor het lastig is om een betaalbare woning in de binnenstad te vinden. Anderzijds bieden deze uitbreidingswijken vaak veel groen. En dat is precies waar de huidige woningzoeker veel waarde aan hecht. Een parkachtige woonwijk met ontmoetingsplekken en ruimte om te recreëren is dé trend.


Speels
Naast groen wordt er veel waarde gehecht aan afwisseling. Hierbij gaat het om afwisseling in architectuur en inkomensgroepen. Woonconsumenten geven aan dat zij verlangen naar afwisselende en verrassende architectuur in een wijk en ze willen graag met verschillende inkomensgroepen samenwonen.


Voorzieningen
Natuurlijk moet er ook wat te beleven zijn. Supermarkt(en), een huisarts, een apotheek, een ophaalpunt voor postpakketten, en horeca staan hierbij bovenaan het wensenlijstje. Voor het echte vertier moet het centrum van de stad goed bereikbaar zijn.


Bereikbaar
En dat brengt ons bij het laatste punt. De betreffende wijk hoeft niet aan de stad te grenzen, maar het aantal reisminuten naar het stadscentrum speelt wel een belangrijke rol. 80% van de ondervraagden vindt 10 OV-minuten naar het centrum ideaal, maar ook een reisafstand van 30 minuten is voor de helft nog acceptabel.