Zo werkt een starterslening

13 januari 2019

Om het voor starters aantrekkelijker te maken om een huis te kopen, verstrekken sommige gemeentes startersleningen. Uiteraard gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo kom je er alleen voor in aanmerking als je voor het eerst een huis koopt en dus geen eigen huis achterlaat. Lees hier wat de overige voorwaarden zijn.

Is de maximale hypotheek die je kunt krijgen net niet hoog genoeg voor de aankoop van je eerste huis? Dan kan een starterslening de oplossing bieden. Deze lening overbrugt namelijk het gedeelte van de hypotheek dat je tekort komt. Een starterslening is een annuïteitenlening en loopt 30 jaar. Dit betekent dat je iedere maand hetzelfde bedrag aflost. Het grote voordeel van een starterslening is dat je pas in het vierde jaar rente en aflossing hoeft te betalen. 

Startersleningen kunnen alleen worden verstrekt door de gemeente waar je gaat wonen. Let op: niet iedere gemeente verstrekt startersleningen. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn, zelf in het huis gaan wonen en de hypotheek moet voldoen aan de NHG voorwaarden. Tot slot moet de rentevaste periode van je (eerste) hypotheek minimaal 10 jaar zijn.