Zo ontwerp je een ergonomische keuken: 3 tips

21 augustus 2020

Jij wilt toch ook zo comfortabel mogelijk je ding kunnen doen in de keuken, zonder lichamelijk ongemak? Je staat er misschien niet bij stil, maar de keuken is een echte werkplek. Daarom is ergonomie erg belangrijk. Wij geven 3 tips voor een ergonomische keuken. 

1. Houd rekening met de werkdriehoek
De werkdriehoek is een denkbeeldige driehoek bestaande uit drie veel gebruikte punten: de koelkast, spoelbak en kookplaat. Zorg dat de totale omvang van deze driehoek maximaal 6 meter is en voorkom hiermee dat de loopafstand tussen de zones te groot is.  

2. Aanrechtblad op de juiste hoogte
De hoogte van het aanrechtblad heeft veel invloed op je houding. Omdat niet iedereen in huis dezelfde lengte heeft, is het goed om de werkhoogte af te stemmen op de hoofdgebruiker. Over het algemeen geldt een werkhoogte van 90 cm voor personen met een lengte onder de 170 cm. Voor personen met een lengte van 170 tot 195 cm is een werkhoogte van 95 cm aan te raden.

3. Apparatuur op hoogte
Dankzij nieuwe inbouwtechnieken is het mogelijk om keukenapparatuur op hoogte te plaatsen. Denk hierbij aan de magnetron, oven, maar ook aan de vaatwasser. Het grote voordeel hiervan is dat je minder vaak hoeft te bukken.