Zó kies je de juiste houten vloer

19 mei 2020

Als je nieuwbouwhuis is opgeleverd kun jíj aan de slag; onder andere met verven en het uitkiezen van een nieuwe vloer. Een vloer is erg bepalend voor de sfeer van je huis. Met deze tips kies jij de houten vloer die bij jou past!

Een houten vloer heeft veel voordelen. De vloer gaat lang mee, is onderhoudsvriendelijk en past bij elke woonstijl. Maar het aanbod is groot. En kies je dan voor echt hout of laminaat en voor welke kleur?

Begin bij de basis
Bepaal van te voren je budget en bedenk hoe intensief een vloer wordt gebruikt in een bepaalde ruimte. In de woonkamer heb je waarschijnlijk - vanwege intensief gebruik - een stevig parket nodig, terwijl voor de slaapkamers een goedkoper laminaat ook een goede optie is.

Kleur en materiaal
Qua materiaal kun je gaan voor robuust, fijn, grof of glad. En elke houtsoort heeft een eigen kleur. Zo ziet grenen er heel anders uit dan eikenhout. Bij laminaat kun je zelfs voor een printje kiezen. Vraag altijd of je een aantal planken mee mag nemen en test deze thuis met zonlicht, bij schemer en met kunstlicht. Informeer ook in hoeverre de vloer zal verkleuren.

Net even anders
Je kunt tegenwoordig kiezen voor extra grote vloerstukken. Een brede plank geeft een moderne en ruime uitstraling. Door vloerdelen niet in lange lijnen te leggen, maar in een visgraat patroon krijg je een chic en speels effect!