Van kavel naar huis; zo bouw je je eigen nieuwbouwhuis

05 augustus 2022

Altijd al je eigen droomhuis willen bouwen? Veel mensen zullen dit idee in hun hoofd hebben, maar waar moet je nu eigenlijk beginnen? Wij geven je een globaal overzicht van de te nemen stappen, zodat je zonder problemen je eigen droomhuis kan bouwen.

Zelf een huis bouwen is een prachtige manier om al jouw woonwensen waar te maken. Helaas is het van tevoren nog niet zeker wat het totaal gaat kosten, zowel in tijd als in geld. Bereid je dus goed voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voorbereiding
In de voorbereiding is het belangrijk om voor jezelf de opdracht te kaderen. Denk hierbij aan de locatie, de soort woning, de eisen die de gemeente stelt en welke partijen je wilt inschakelen. Je kan veel zelf doen, maar het inschakelen van bijvoorbeeld een architect en een aannemer neemt veel werk uit jouw handen. Bekijk wel goed of dit in je budget past. Nu kan je ook afspraken maken met banken, hypotheekverstrekkers en de gemeente. Aan de hand van deze afspraken kan je een grove planning maken, zodat je goed vooruit kan plannen met hypotheek- en vergunningaanvragen.

Kavel reserveren
Heb je een kavel op het oog? Kijk dan of je deze kan reserveren. Tijdens deze reservering hoef je de grond nog niet te kopen, maar mag de verkoper dit ook niet aan andere kopers verkopen. Dit geeft jou tijd om zaken uit te zoeken. Is de reserveringsperiode voorbij en weet je of je kan bouwen, dan kan je een koopovereenkomst sluiten. Voor onzekerheden kan je altijd een voorbehoud nemen, zoals financiering of omgevingsvergunning.

Starten met het ontwerpproces
Zodra het proces met de kavel en de vergunning is afgerond, kan begonnen worden aan het ontwerp. Je weet nu precies waar je je allemaal aan moet houden. De grote vraag is nu of je een architect gaat inhuren, of juist een catalogusbouwer. Bij een architect heb je meer invloed op het ontwerp, maar dit kost wel meer. Een catalogusbouwer heeft een catalogus met diverse woningtypen. Het is dus al een bestaand ontwerp, wat je op enkele punten kan aanpassen naar jouw wensen. Voordeel hiervan is dat je van tevoren weet hoeveel het gaat kosten. 

Vergunning aanvragen
Is het ontwerp klaar, dan kan je de vergunning aanvragen bij de gemeente. Je hebt voor het bouwen op de kavel namelijk een omgevingsvergunning nodig. Houdt er rekening mee dat deze afgifte lang kan duren en dat omwonenden bezwaar kunnen maken. Voor de vergunning beoordeelt de gemeente of het bouwplan voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan en de welstandnota.

Budgettering en financiering 
Financiering is een belangrijk onderdeel van de bouw van een eigen woning. Het is dus belangrijk om van tevoren een goede budgettering te maken van alle verwachte kosten. Is dat rond en ben je klaar om een hypotheek af te sluiten? Dan zal de hypotheekverstrekker letten op onder andere de afbouwgarantie, de aanneemovereenkomst, de omgevingsvergunning en het taxatierapport. Vaak vraagt de hypotheekverstrekker ook naar inkomstengegevens en andere financiële verplichtingen. 

Aannemingsovereenkomst
Deze overeenkomst sluit je af met de aannemer. Zorg altijd dat de aannemer het huis kan bouwen met garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of Bouwgarant. Met deze regeling heb je zekerheid, mochten er gebreken aangetoond worden, als de aannemer failliet gaat of als de aannemer zijn werkzaamheden niet kan voortzetten.

Start van de bouw
Ligt de eigendomsoverdracht bij de notaris en ben jij dus eigenaar van de grond? Dan kan de bouw beginnen! Naarmate de bouw vordert, betaal je steeds een stukje vooruit. Zelf kan je de bouw, voortgang en kwaliteit in de gaten houden. 

Oplevering
Als de woning klaar is, is het tijd voor de oplevering. De aannemer loopt samen met jou alles na en jullie kijken of alles volgens afspraak is verlopen. De punten die boven water komen worden genoteerd in een proces-verbaal, dat jullie beiden ondertekenen. Zo komt je droomhuis steeds een stapje dichterbij!