Zó verhoog je de waarde van je woning

24 april 2020

Iets aan je huis verbouwen kost geld, maar levert je ook wat op. Je krijgt meer wooncomfort en je woning kan er door in waarde stijgen. Bekijk deze tips om te zien hoe je woning meer waard wordt.

Onderhoud
Geef de muren een nieuw likje verf en schilder ook de kozijnen. Vervang loszittende of oude deurklinken en handvatten. Door dit kleine onderhoud oogt het huis weer fris. Groot onderhoud zoals het vernieuwen van de keuken loont niet altijd. Een nieuwe keuken levert namelijk zelden een waardevermeerdering van meer dan 50 procent van de verbouwingskosten op. Dit komt omdat kopers mogelijk niet bereid zijn veel te betalen voor jouw nieuwe keuken als ze de stijl niet mooi vinden en er zelf alsnog een nieuwe keuken in laten zetten.


Creëer extra ruime
Vooral in grote steden is woonruimte veel waard. Door je woonoppervlak te vergroten met een paar vierkante meters stijgt de meerwaarde van je huis. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door van een vliering een zolderkamertje met vaste trap te maken of een uitbouw of dakkapel te realiseren.


Isolatie
Plaats dubbele of driedubbele beglazing. In de winter wordt de warmte beter binnengehouden waardoor de energierekening daalt en in de zomer blijft het binnen juist aangenaam koel. Nóg een voordeel: dubbele beglazing houdt geluid van buiten ook beter tegen dan enkel glas. Daarnaast kan het de moeite waard zijn om deuren te vervangen. Net als bij nieuw glas, komt er bij goede deuren minder kou van buiten naar binnen en hebben ze een geluiddempende functie. Iets kleiner beginnen? Isoleer gaten en kieren bij deuren, stopcontacten en ingebouwde verlichting. Al deze maatregelen verlagen de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van je woning. Hoe lager de EPC waarde, hoe energiezuiniger de woning en hoe beter voor het milieu en jouw portemonnee. Een energiezuinig huis zorgt namelijk voor een betere verkoopwaarde.