Woon- en werkgebied flink toegenomen

30 augustus 2019

De afgelopen jaren is er heel wat gebouwd in Nederland. Maar hoeveel precies? En welke regio's lopen aan kop als het gaat om nieuw woongebied, werkterrein en infrastructuur? We zetten de cijfers voor je op een rij. 

Uit nieuwe analyses van het CBS blijkt dat er in 20 jaar tijd ongeveer 59,2 duizend hectare is bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur in Nederland. Ongeveer 47% hiervan bestaat uit woongebied, 43% uit werkterrein en 10% uit infrastructuur. 

Wat betreft nieuw woongebied vond de grootste groei plaats in Vinex-wijken. In Utrecht en Den Haag steeg de woonoppervlakte respectievelijk met 31,1% en 24,7%. In randgemeenten was de impact echter nog groter. In Barendrecht groeide de oppervlakte van het woongebied zelfs met 91%. 

Ook bedrijfsterreinen zijn flink gegroeid de afgelopen jaren. In Rotterdam is de oppervlakte van het bedrijfsterrein met 1,4 duizend hectare toegenomen. Dit komt voornamelijk door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Maar ook in andere havens groeiden bedrijfsterreinen hard, bijvoorbeeld in Amsterdam en Moerdijk.