Werken zonnepanelen alleen als de zon schijnt?

30 september 2022

Met zonnepanelen kun je flink wat geld besparen op je energierekening, wat vooral tegenwoordig erg wenselijk is. Nu de herfst in aantocht is en de zon minder schijnt, komt de vraag op: wekken zonnepanelen eigenlijk wel energie op als de zon niet schijnt?

Het antwoord is veelomvattend, maar we kunnen wel stellen: ja, zonnepanelen wekken ook energie op op bewolkte dagen. Voor de opwekking van elektriciteit aan de hand van zonnepanelen is licht nodig. Ook al schijnt de zon niet en is de lucht bewolkt, dan schijnt er overdag nog steeds licht op de zonnepanelen. Logischerwijs is het licht feller als de zon wel schijnt, waardoor er meer elektriciteit wordt opgewerkt. Om deze reden is het bij het plaatsen van zonnepanelen niet alleen goed om na te denken over de beste zonkant, maar ook over de lichtste plek. Ook al schijnt er niet direct schaduw op een zonnepaneel, wekt het zonnepaneel minder energie op als het zonnepaneel in een donkere hoek is geplaatst.

Diffuus licht, oftwel niet direct licht, is ook van belang bij zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk ook met "niet direct licht". Dat zonnepanelen de laatste jaren een steeds hoger vermogen hebben, draagt hier zeker aan bij. Hierdoor kan een zonnepaneel gericht op het oosten of westen alsnog elektriciteit opwekken.

Ondanks dat er ook op minder zonnige dagen elektriciteit wordt opgewekt, kan dit dus minder zijn dan op een zonnige dag. Hierdoor is het verstandig om nog meer duurzaamheidsmaatregelen te treffen, waardoor apparatuur wat wordt aangestuurd door zonne-energie minder hard hoeft te werken. Als jouw woning goed is geïsoleerd, heeft een warmtepomp bijvoorbeeld minder energie nodig om jouw woning te kunnen verwarmen.