Welke kleur voor je interieur?

21 april 2020

Niets is zo leuk als je (nieuwbouw)huis helemaal aanpassen aan jouw woonwensen. Kleur speelt hierin een belangrijke rol; het is namelijk heel bepalend voor de sfeer in een ruimte. Benieuwd welk effect een bepaalde kleur heeft op je gevoel en gedrag? 

Begin bij het begin. Houd je meer van koele, warme of neutrale tinten? Een handige vuistregel bij het uitkiezen van kleur in je interieur is de 80/20-regel: gebruik voor 80 procent neutrale kleuren en voor 20 procent sterke kleuren. Zo krijg je een uitgebalanceerd geheel zonder dat het saai wordt.


Je kunt natuurlijk kleur aanbrengen in je huis door de muren te verven. Ook kun je gekleurde meubels kopen. Zo is het tegenwoordig helemaal in om te kiezen voor eetkamerstoelen waarbij de bekleding van elke stoel een andere kleur heeft. Ook de kleurkeuze voor kleine accessoires zoals kussens of bloempotten draagt bij aan het geheel.


En, even los van jouw persoonlijke smaak: welk effect heeft welke kleur? Groen zorgt voor harmonie en is een ideale kleur voor je woonkamer. Blauw heeft een kalmerend effect en past daarom goed in de slaapkamer. De kleur oranje verhoogt de productiviteit en creativiteit. Deze kleur is dus heel geschikt om te gebruiken voor een thuiskantoor. Nog een laatste tip: lichte kleuren laten een ruimte optisch groter lijken dan donkere kleuren. Kies voor een kleine ruimte bij voorkeur dus voor lichte kleuren zoals wit, beige en lichtroze