Welke hypotheek kies jij voor je nieuwbouwwoning?

19 januari 2021

Ideale nieuwbouwwoning gevonden: check! Koop-/aannemingsovereenkomst getekend? Check! En dan… dan komt het moment om een hypotheek af te sluiten. Voor welke hypotheek kies je?

Wanneer je voor het eerst een huis koopt, kun je kiezen voor een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek of een combinatie. Wat is het verschil tussen deze twee?

Lineaire hypotheek
Als je kiest voor een lineaire hypotheek betaal je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag. Daarnaast betaal je hypotheekrente over de resterende schuld. Omdat de resterende schuld elke maand iets lager wordt, neemt de rente gedurende de looptijd ook af. 

Annuïteitenhypotheek
Kies je voor een annuïteitenhypotheek dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag (inclusief rente), gedurende de hele rentevaste periode. De samenstelling van dit bedrag verandert gedurende de looptijd wel. Aan het begin bestaat een groot deel van dit bedrag uit rente, aan het einde met name uit aflossing.    

Al een koopwoning?
Heb jij al een koopwoning? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om je oude hypotheek mee te nemen of om te zetten naar een andere hypotheekverstrekker. Is de koopsom van jouw nieuwbouwhuis hoger dan de waarde van je huidige woning? Dan zul je een aanvullende hypotheek moeten afsluiten. Is jouw huidige woning nog niet verkocht en is de verwachting dat je hier overwaarde op krijgt? Dan kun je mogelijk van een overbruggingskrediet gebruikmaken.

Het is verstandig de hypotheekvormen goed tegen elkaar af te wegen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.