Waarom is het belangrijk de meterkast te controleren?

02 augustus 2022

De meterkast is de technische ruimte van jouw huis en de plek waar de levering van verschillende voorzieningen samenkomt. Dit is een plek waar gemakkelijk kortsluiting en brand kan ontstaan. Wij leggen je uit wat je moet doen om dit te voorkomen.

De groepenkast die in je meterkast zit, is er om overbelasting van elektriciteitsdraden te voorkomen. Alle stroom die thuis binnenkomt, wordt onderverdeeld over verschillende schakelaars. Als er te veel stroom door een elektriciteitsdraad gaat, kan deze smelten en kan er brand ontstaan. Deze groepen schakelen normaliter zichzelf uit bij overbelasting, maar dit is niet altijd het geval. De schakelaar kan namelijk verouderd of niet goed aangesloten zijn, of niet goed werken door stof.

Controle van je meterkast
Bovengenoemde malfuncties zijn dé reden om de meterkast twee keer per jaar te testen op functionaliteit. Dit kan je helemaal zelf doen en is niet lastig. Wat moet je doen? Schakel de groepsschakelaars met de testknop uit en controleer of de schakelaar volledig uitgaat. Blijft de schakelaar hangen, dan moet deze hoogstwaarschijnlijk vervangen worden. Een handigheidje hierbij is om een jaarlijks een vast moment in je agenda te prikken voor deze controle, zoals de wisseling van de winter- en zomertijd. 

Wat is nog meer belangrijk in de meterkast?
Het is ook belangrijk om een groepenkaart in je meterkast op te hangen. Op deze kaart staat beschreven welke groep onder welke schakelaar valt. Is één van de stoppen doorgeslagen en staat één van de schakelaars naar beneden, dan kan je door het groepenoverzicht precies zien welke apparaten voor de overbelasting hebben gezorgd. Ook adviseren we om een rookmelder in de buurt van de meterkast op te hangen, om brand vroegtijdig te kunnen verhelpen, en raden we af om andere spullen op te slaan in de meterkast. Zo kunnen een stofzuiger of dweil de meterkast of bedrading beschadigen. En hoe meer kans op beschadiging, hoe groter de kans op kortsluiting.

Defect gevonden?
Is na je controle gebleken dat een of meerdere schakelaars defect zijn? Dan is het verstandig om een NEN1010 gecertificeerde elektricien of installateur te laten komen. Deze keurt de meterkast verder en kan alles veilig vervangen en aansluiten.