Waardebepaling vs. taxatie: de verschillen

08 januari 2021

Wil je graag weten wat je woning waard is voordat je je gaat oriënteren op een nieuwbouwwoning? Zowel een waardebepaling als een taxatie geeft hier inzicht in. Maar wanneer kies je voor een taxatie en wanneer voor een waardebepaling?

De verschillen
Een waardebepaling en taxatie vertellen je beide hoeveel je woning waard is. Toch is er wel degelijk een verschil. Een waardebepaling is een vrijblijvend advies over de waarde van je woning. Het geeft je inzicht in je bestedingsruimte en overwaarde. Een taxatierapport is daarentegen een officieel en bindend document opgesteld door een gecertificeerde makelaar/taxateur en vermeldt naast de huidige waarde van de woning de belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren en de bronnen die door de taxateur zijn geraadpleegd.

Wat wanneer?
Stel je bent je aan het oriënteren om een andere woning te kopen. Een waardebepaling geeft je dan inzicht in de bestedingsruimte en je overwaarde. Dit is een goed vertrekpunt voor het bepalen van de verkoopprijs. Ga je echter een huis kopen en wil je hiervoor een hypotheek afsluiten, of wil je je woning verzekeren? Dan is een taxatierapport verplicht. Kanttekening: bij het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning wordt er meestal niet om een taxatierapport gevraagd.