Verfkwasten: tips voor bewaren en schoonmaken

16 augustus 2022

Na het schilderen van de muur komt altijd de grote vraag; bewaar ik mijn kwasten, of gooi ik ze gelijk weg? Na veel wikken en wegen wikkel je ze in aluminiumfolie en vind je ze na een jaar uitgedroogd terug. Hoe bewaar je je kwasten dan wel goed?

Ben je van plan om je kwasten te bewaren, dan zijn er verschillende tips waarmee je je kwasten uitendelijk vaker én langer kunt bewaren. Zo ben je goed voor het milieu bezig en hoef je niet bij elke streep op de muur opnieuw naar de bouwmarkt. 

Morgen weer gebruiken?
Klaar met verven maar heb je de kwasten morgen weer nodig? Maak de kwast goed schoon (dit kan gewoon met water) en wikkel hem daarna in in huishoudfolie of een plastic zak. Bewaar de kwast op een koele plaats, dan zijn ze morgen nog steeds bruikbaar.

Binnenkort nog gebruiken?
Ga je de kwasten niet morgen gebruiken, maar wel in de nabije toekomst? Dan kan je de kwasten afstrijken met een doek en bewaren in een laagje water. Zo zijn ze de opvolgende dagen gelijk klaar voor gebruik, maar zorg je ervoor dat de kwasten niet uitdrogen.

Bewaren voor langere tijd
Ga je voor een langere tijd niet schilderen? Veeg de kwasten af met een doek en zet de kwast in een potje lijnolie. Dit is een speciale olie die te koop is bij de verfspeciaalzaak en bouwmarkt. Als je de kwast uit de lijnolie haalt om weer te gaan gebruiken, veeg je de overtollige olie eraf met een niet stoffige doek. Hierna is de kwast gelijk klaar om mee te schilderen. Heb je geschilderd met waterverdunbare verf? Dan kan je de kwasten bewaren in water, zolang je ervoor zorgt dat alle haren onder water staan. Dek het potje ook luchtdicht af met aluminiumfolie, zo krijg je het best resultaat.

De kwast schoonmaken
Het schoonmaken van kwasten zorgt snel voor veel viezigheid. Probeer geen grote hoeveelheden verf door de gootsteen te spoelen. Met kwastenreiniger kan je de kwasten goed schoonmaken, deze is per verfsoort te verkrijgen bij de bekende winkels. Na ze schoon te maken met kwastenreiniger, spoel je ze af met zeep en water, waarna je dit een enkele keer kan herhalen. De resten van de kwastenreiniger breng je daarna naar Klein chemisch afval bij jou in de buurt. Je kan ook kiezen voor duurzame verf, dan hoef je deze niet apart weg te brengen en komt er op geen enkele manier chemische stoffen in de natuur.