Vaste of variabele hypotheekrente?

26 augustus 2019

Je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen: leuk en spannend tegelijk! Er komen namelijk een heleboel 'serieuze keuzes' op je af. Neem bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek. Kies je voor een hypotheek met een variabele of vaste rente?

Op deze vraag is geen goed of fout antwoord. Je kiest de optie die het beste bij jou past en dat is afhankelijk van jouw financiële situatie, je wensen en economische omstandigheden. 

Bij een vaste hypotheekrente spreek je met de hypotheekverstrekker af hoeveel jouw maandelijkse rente bedraagt voor een bepaalde periode (de duur van deze periode bepaal je zelf). Over het algemeen geldt: hoe langer je de hypotheekrente vast wilt zetten, hoe hoger de kosten. Het voordeel van een vaste hypotheekrente is dat je precies weet waar je aan toe bent. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag.

Een variabele rente daarentegen, is afhankelijk van de op dat moment geldende rente waartegen Europese banken elkaar geld uitlenen. In sommige gevallen kan dit voordelig zijn, in andere nadelig. Wat bij deze vorm van rente in ieder geval belangrijk is, is dat je de wisselende maandlasten altijd moet kunnen opvangen. Ook als ze ineens verdubbeld zijn. 

De keuze voor het wel of niet vastzetten van je hypotheekrente is dus heel persoonlijk. Bedenk goed wat jouw wensen zijn en laat je indien gewenst adviseren door een hypotheekadviseur.