Vaker maatwerk bij hypotheek

21 juli 2018

Consumenten kunnen steeds vaker bij kredietverstrekkers terecht voor een hypotheek op maat. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kortgeleden in een brief aan de Tweede Kamer. Ook verwacht zij dat het aantal hypotheken op maat blijft groeien.

Het maatwerk leveren bij hypotheken is een resultaat dat voortkomt uit het Platform hypotheken waarin het Rijk, kredietverstrekkers, toezichthouder, consumentenorganisaties en brancheorganisaties samenwerken bij de aanpak van knelpunten op de hypotheekmarkt. Toezichthouder AFM heeft bovendien verduidelijkt wanneer maatwerkhypotheken verantwoord zijn.
 
Deze ontwikkeling biedt kansen voor senioren die niet voldoen aan de inkomensnorm voor een nieuwe hypotheek en willen verhuizen naar een koopwoning met lagere lasten. Omdat ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sinds 17 juni jl. haar voorwaarden heeft aangepast is het bovendien voor meer senioren mogelijk is om de gewenste hypotheek te krijgen en zijn er meer mogelijkheden voor ouderen om overwaarde in hun woning te verzilveren.
 
Ook voor koopstarters met flexibele arbeidsovereenkomsten of die net in loondienst zijn getreden is er voordeel, zij worden geholpen door de Perspectiefverklaring en de Arbeidsmarktscan. Dit geeft hypotheekverstrekkers beter zicht op het inkomen.
 
Tot slot roept de minister op om verduurzaming en energiebesparende investeringen een vast onderdeel te laten zijn bij de aankoop van een woning. Het aflopen van de rentevaste periode kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn om de hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor het voetlicht te brengen van huizenbezitters.

Bron: NVM.nl