Tuintips voor de maand september

08 september 2018

De zomer loopt ten einde. Na deze warme zomer kan de tuin best wat extra regen gebruiken. Hopelijk gaan we ook nog een aantal mooie nazomerweken tegemoet. De nazomer is de ideale periode voor een groot aantal klussen in de tuin.

Snoeien
Er zijn een flink aantal bomen en struiken die je kunt snoeien deze maand. Knip de takken van de framboos die vrucht hebben gedragen af en bindt de overige takken bij elkaar, zodat ze steun hebben aan elkaar. De bloeitakken van de klimhortensia kunnen ook teruggesnoeid worden, evenals notenbomen en de conifeer.

Gazon
Het is de ideale periode om gras in te zaaien. Omdat de grond nog warm is van de zomer ontkiemen zaden goed. Ook kunnen kleine kale plekken in het gazon eenvoudig hersteld worden door graszaad te strooien. Zorg er wel voor dat je voldoende sproeit bij aanhoudende droogte.

Beplanting
Nieuw aangekochte vaste planten kun je deze maand nog in borders planten. Nu is de grond nog warm en kan de plant nog wortelschieten. Buxusboompjes kunnen in potten op het terras gezet worden. Plant de buxus in een grote pot met voldoende aarde en geef regelmatig extra voeding. Rozen bloeien deze periode nog even door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, zodat de aanmaak van nieuwe rozen nog even door kan gaan.

Vijver
De buitentemperatuur daalt in de nacht, maar het vijverwater zal voorlopig nog goed op temperatuur blijven. Blijf de vissen dus goed voeren, zodat ze goed in conditie kunnen blijven. Hang een fijnmazig net over de vijver om vallende bladeren op te vangen. Heb je waterlelies? Zorg er dan voor dat het grote blad niet teveel van het wateroppervlak bedekt. Haal ook kroos weg met een schepnet.

Maak ook de nestkastjes alvast schoon. Ze kunnen nog als slaapplaats gebruikt worden in de nazomer. Maar bovenal: geniet nog even van de laatste warme zonnestralen.