Tips voor het verkopen van je huidige woning

12 mei 2023

Je hebt pas een nieuwbouwwoning gekocht of je hebt een project op het oog. Als je nu al een koopwoning hebt, is dit het moment om na te gaan denken over het verkopen van je huidige woning. Deze tips helpen je bij een soepel verkoopproces en een goede verkoopprijs.

Tip 1: bepaal jouw aanpak
Er zijn verschillende manieren om jouw woning te verkopen. Soms heb je in je eigen netwerk al een mogelijke koper, soms wil je je woning uitzetten voor een breder publiek. Een samenwerking met een ervaren makelaar kan jou helpen bij het bepalen van de juiste verkoopprijs, het opstellen van contracten, het onderhandelen over de voorwaarden én natuurlijk: jouw woning onder zo veel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. Zo kun je jouw woning zo snel mogelijk verkopen tegen een goede verkoopprijs.

Tip 2: stel een realistische prijs op
Werk je samen met een makelaar, dan zal hij of zij je helpen met het opstellen van de juiste verkoopprijs. Je wilt niet te laag inzetten, maar ook geen kopers afschrikken. Houd er ook rekening mee dat er, vooral op deze woningmarkt, vaak nog wordt overboden op de verkoopprijs. Een professionele taxateur kan je helpen met bepalen hoeveel jouw woning waard is. Ook kun je kijken naar soortgelijke woningen in jouw wijk en voor welke prijs deze zijn verkocht in de afgelopen tijd.

Tip 3: maak gebruik van professionele foto's
Veel kopers kijken online naar woningen, bijvoorbeeld op een laptop. Zorg daarom voor foto's van goede kwaliteit en grootte. Overweeg om een professionele fotograaf in te huren om de beste hoeken en verlichting te vinden die je huis het beste tot zijn recht laten komen.

Tip 4: wees flexibel met het inplannen van bezichtigingen
Probeer vaste momenten voor bezichtigingen in te plannen, zodat je niet 100 keer je woning hoeft op te ruimen, maar wees ook flexibel. Niet alle potentiële kopers zijn binnen kantooruren beschikbaar om een woning te bezichtigen. Je wilt geen kopers uitsluiten door je woning slechts op enkele momenten open te stellen. Bedenk ook van tevoren of je voor individuele bezichtigingen wilt gaan of een open huis organiseert.

Tip 5: ga voor een goede eerste indruk
De eerste indruk telt, ook bij een woning. Als je verder bent in het verkoopproces en de bezichtigingen staan op de planning, zorg er dan voor dat jouw woning er op zijn best uitziet. Zorg voor een opgeruimde en nette uitstraling, een mooi aangelegde tuin en frisse verf op deuren en ramen, bijvoorbeeld. Pas ook op met te veel persoonlijke items en accessoires. Deze kunnen een potentiële koper afleiden van het grote plaatje. Het is aan te raden om tijdens de bezichtigingen deze elementen zo veel mogelijk weg te halen.

Veel succes met het verkopen van jouw woning!