Tips voor het uitkiezen van een gietvloer

10 juni 2022

Het geraamte van je nieuwbouwhuis staat, dan is het nu tijd om de vloer uit te kiezen. Gaat de voorkeur uit naar een gietvloer, dan zijn er nog vele opties en mogelijkheden voordat je de perfecte vloer hebt liggen. Wij geven je een paar tips!

Tip 1: Ga fysiek vloeren kijken
Wanneer je gaat rondkijken naar een nieuwe vloer, is het belangrijk dat je eerst alles fysiek in een showroom ziet, voordat je een keuze maakt. Alles ziet er in het echt anders uit en misschien zie je in de showroom wel een vloer die je nóg mooier vindt dan je huidige keuze. Je krijgt gelijk een beter beeld van de kleur en textuur. Ook kan je gelijk al je vragen stellen en krijg je praktische informatie over kosten en tijd.

Tip 2: Kies de juiste kleur
Net als alles in de wereld van wonen, is ook bij gietvloeren het aanbod groot. De hoeveelheid verschillende kleuren die je kan kiezen is groot en iedere kleur heeft voor- en nadelen. Houdt rekening met je interieur, de lichtinval, de grootte van de ruimte en de andere aanwezige kleuren. Heb je een donkere, kleine ruimte, neem dan een lichte vloer. Bij grote, lichte ruimtes staat juist een donkere vloer weer mooi. Kijk verder naar of je de kleur ook de komende jaren mooi blijft vinden. Probeer niet een tijdelijke trend te volgen, maar vooral wat jou aanspreekt. Grijs is de meest populaire kleur, aangezien grijs tijdloos is en gemakkelijk te combineren is met andere kleuren.

Tip 3: Nog meer opties
Er zijn dus nóg meer opties, zoals de keuze tussen een egale gietvloer, of juist een vloer met beton effect. Je kan ook nog een keuze maken tussen een matte of glimmende vloer. Ook kun je een geluiddempende laag erin verwerken of gaan voor holle plinten. Het is aan te raden om je in te lezen op alle (extra) opties, voordat je een definitief besluit maakt. 

Tip 4: Waar komt de vloer te liggen?
Alleen in een enkele kamer of overal in je woning? Dat kan allemaal! Indien het financieel haalbaar is en je in meerdere kamers een nieuwe vloer nodig hebt, is het aan te raden om meerdere kamers tegelijk te doen. Zo hoef je later geen drempels in te brengen, heeft je woning een uniform uiterlijk en is het financieel interessant om een relatief lagere prijs te betalen dan wanneer je het los laat doen.

Tip 5: Ken de risico's
Het is ook goed om vooraf de risico's te weten, want de ene vloer is de ander niet. Laat je goed informeren over de verschillende vloeren. Zo zijn er vloeren die beter tegen krassen kunnen, van bijvoorbeeld huisdieren die veel over de vloeren lopen. Andere vloeren zijn weer meer geschikt voor nieuwbouwhuizen en andere vloeren zijn mooier, maar scheuren sneller. Laat je goed informeren over de vloer die in jouw situatie past.